Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова надежда за "Розовата къща"

Снимка: "Розовата къща"

Преди години Юлия Георгиева попада на видео за организация, работеща с хора със зависимости в Канада. Остава силно впечатлена от липсата на натиск и очакване зависимите да прекратят възможно най-скоро употребата на наркотици. Вдъхновена от тази идея, тя създава нископрагов център, подпомагащ наркозависимите и бездомните – "Розовата къща". В "Нашият ден" председателят на фондация "Център за хуманни политики" Юлия Георгиева споделя защо центърът остава без своя сграда и какво може да се направи.

Георгиева обяснява в какво се изразява дейността на "Розовата къща", която е нископрагов център за социална помощ – всеки нуждаещ се може да отиде в него: "Специфичното е, че голяма част от хората, с които работим, са бездомни, те са ужасно бедни и нямат абсолютно никаква възможност да се справят сами в живота – буквално са отритнати от обществото." Центърът се явява посредник между подземния, престъпен свят на зависимостите и нормалната реалност. В "Розовата къща" бездомните получават възможност да задоволят базисни човешки нужди – да се изкъпят, да се нахранят, да се преоблекат, да заредят мобилно устройство. Особено важна е административната помощ, която получават в издаването на лични документи или ТЕЛК, получаването на медицинска помощ или правна консултация.

"Розовата къща" остава без сграда поради чисто битов проблем, заявява Георгиева. Къщата е частна собственост и трябва да бъде освободена от наемателите до 1 май. Работещите в центъра бързо се активират в търсене на решение, за да продължат дейността си, разказва тя: "Истината е, че получихме подкрепа от Столичната община, от ужасно много хора, които ни подпомагат финансово. Целта е да се избере място, на което може да бъде поставена преместваема къща."

На този етап е пуснато запитване към различни фирми за цената на такава постройка. Има и някои специфични изисквания – да има единствен вход, отделни помещения за услугите, хигиенни условия.

"На нас ни остава към този момент да съберем 28 000 лв. от първоначалната сума, която беше 100 000 лв. – ние получихме изключителна подкрепа", съобщава Георгиева.

Желаещите могат да се включат в дарителската кампания по банков път, чрез DMS PINK HOUSE на номер 17 777 или през PayPal. Подробности – на фейсбук страницата на "Розовата къща".

София е голям град и проблемът е много сериозен. Надеждата на Юлия Георгиева и нейните съмишленици е, че дейността на центъра не само ще продължи, но ще се разшири.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22