Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо в редица обществени места продължава да се пуши?

| обновено на 27.03.24 в 11:31
Снимка: БГНЕС

Наскоро проведеният пленер на Коалицията за "Живот без тютюнев дим" събужда сериозни размисли относно контрола на тютюнопушенето в обществените места в България. За да разберем по-добре какво се случва на терена и какви са пътищата към решаването на проблема, разговаряме с Пенка Георгиева от сайта "Здраве и култура" и Росинка Проданова от Радио Благоевград, които работят по теми, свързани с "контрол над тютюнопушенето". 

Георгиева подчерта важността на защитата на общественото здраве, като споделя, че участието в пленера я е впечатлило със заинтересоваността на участниците да споделят своите мнения и предложения за подобряване на контрола и употребата на тютюна. Тя засегна и ролята на журналистите във формирането на общественото мнение и необходимостта от активно участие в подобни инициативи.

Една от ключовите точки, повдигнати от Георгиева, е липсата на ефективен контрол върху тютюнопушенето на обществените места. Тя сподели със съжаление факта, че макар и да съществува забрана, тя често не се спазва. Подчертава, че дори в институциите, като Министерството на здравеопазването, е наблюдавано тютюнопушене в предишни кабинети, което подкопава авторитета на забраната. Георгиева предложи решение в създаването на обща структура между Министерството на вътрешните работи, Районните здравни инспекции и местните власти, която да извършва контрол и да налага санкции при нарушения.

В контекста на тези предложения, Георгиева подчертава важността на образованието и информирането на младите хора. Тя заявява, че е необходимо да се насочат усилия към обучение и здравно образование в училищата, за да се насърчи отказването от тютюнопушенето и да се намали броят на новите пушачи.

Чуйте разговора в звуковия файл.

В ефира на предаването "Нашият ден"  Росинка Проданова от Радио Благоевград сподели своите наблюдения за ситуацията с пушенето в заведенията в града. По нейните думите в Благоевград отново се забелязва увеличаване на пушенето в заведенията, като това явление не е изключение и за други региони, особено в тези времена на "странни оградени пространства", използвани от заведенията за посрещане на клиенти.

Проданова изрази загрижеността си относно намаляването на проверките от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като посочи липсата на достатъчно големи екипи и персонал като основна причина за това.

Според нея едно от основните затруднения е липсата на ясно законово дефиниране какво се счита за тютюнопушене, както и какво представлява "закрито обществено място".

Проданова подчерта също необходимостта от подпомагане на регионалните здравни инспекции, за да се осигури комплексен и ефективен контрол върху ситуацията.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24