Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Облаци в свободен полет": Новият свят на иранското съвременно изкуство

30 години специалност "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски"

"Да нарамим малко багаж и да потеглим по пътя без връщане. Да видим цветът на небето навред един и същ ли е."

Мехди Ахаван Салес

Цветът на небето и светът на изкуството се оказват много близки в културния диалог между България и Иран. Персийската култура е люлка на поезията, на източната мъдрост, на изяществото и на розите. Иран е страната, в която древното персийско наследство, макар и претопено във времето, продължава да живее. 

Специалност "Иранистика" към катедра "Класически Изток" в СУ "Св. Климент Охридски" чества 30-годишнина от своето създаване. По този повод на 11 април в галерия "Интро" беше открита изложба, озаглавена "Облаци в свободен полет", представяща съвременно иранско изкуство.

Сцената на иранското съвременно изкуство е динамична и революционна – тя често се бунтува срещу държавната цензура и установените норми. Съвременните артисти в Иран смесват богатото персийско наследство с влияния от Запада. Въпреки трудностите дискурсите успяват да бъдат универсални и да създават една вълнуваща визия за Иран.

По време на представянето главен асистент д-р Сирма Костадинова, ръководител специалност "Иранистика", изрази благодарност към Министерство на външните работи и към Посолството на България в Техеран, спомогнали за реализирането на събитието. С присъствието си изложбата уважиха Н. Пр. Али Реза Ирваш, посланик на Ислямска република Иран, и културният аташе на страната, Месуд Ахмеди.

Валентин Щинков, гл. ас. д-р Сирма Костадинова, Судабе Чалащари и Фаршид Давуди (от ляво надясно)

Судабе Чалащари и Фаршид Давуди са съвременни ирански художници, които за първи път гостуват у нас. В своята работа художничката Судабе Чалащари подхожда като калиграф, владеещ изящно флоралните, геометрични и абстрактни мотиви на традиционното персийско изкуство. Тази традиционната рамка бива разчупена от препратки към образци на световното изкуство – в резултат границата между "свое" и "чуждо" сякаш изчезва. В творчеството на Фаршид Давуди спомените – разкъсани, травмиращи, разбъркани, въодушевяващи – са основен образ. Градивен материал в работите на артиста са вестниците. Те носят в себе си заряда на невинното детство, на времето без интернет. В творбите на Давуди тези спомени се завръщат с нови облик и смисъл. Двамата артисти, които са партньори както в изкуството, така и в личен план, споделят своите творчески възгледи. 

"Надявам се, че нашето присъствие тук ще направи възможно връзките между България и Иран да бъдат утвърдени. Убеден съм, че единственият мост, единствената най-добра връзка между културите – това е изкуството", казва Фаршид Давуди.

На въпроса докъде реалността съществува в изкуството, артистът отговаря: "Когато искаме да говорим за нещо реално, винаги го представяме през нашата гледна точка. Затова и винаги действителността е пречупена по един или друг начин през нашия поглед. Медиите например дали пресъздават точно реалността? Ние чуваме и опознаваме, но сме под тяхно влияние."

По думите на Давуди съществуват много реалности във всеки един от нас: "Всеки ден ние се отдалечаваме от действителността, защото всеки ден я преразказваме. Младите артисти в Иран се опитват да създадат един нов свят."

За преплитането на темите и вдъхновенията в нейния артистичен път и този на мъжа ѝ Судабе Чалащари споделя: "Техниките, които използваме двамата, са различни, но мисля, че това, което ни свързва, е, опитът да направим връзка със света около нас и изкуството около нас.“ Според Чалащари в модерния свят, в който живеем, съществуват много ограничения. Изкуството е мостът, който преодолява пречките.

Изложбата може да бъде видяна до 17 април в галерия "Интро".

Судабе Ганадиан Чалащари е родена през 1979 г. в гр. Шахр-е Корд, Иран. Завършва бакалавърска програма по Ръчни занаяти в една от най-престижните художествени академии в Иран – Университета Суре в гр. Техеран. Участва в редица фестивали и изложби на художествените занаяти в Иран. В работата си прилага разнообразни традиционни техники като керамика, дърворезба, калиграфия, печат, стъкло, иранска живопис. Интересът ѝ към изкуството на печата и традиционното оформление на страници на книги се отразява върху произведенията от серията "Идентичност", които са изложени в галерия "Интро".

Фаршид Давуди е роден през 1978 г. в гр. Техеран, Иран. Придобива бакалавърска степен по Живопис в Университета Суре в гр. Техеран и магистърска степен по Изкуства в Художествената академия в гр. Исфахан. В периода 2017-2019 г. е преподавател в Университета по изкуства в Занджан. Има пет самостоятелни изложби в Техран, Исфахан, Бандар Анзали. Участва в многобройни съвместни изложби в Иран, Непал, Китай, Турция, Ливан. Осъществява художествена практика в Париж, Франция и Катманду, Непал. Носител е на престижни художествени награди от Фестивала за визуални изкуства Фаджр и Художествената академия в Исфахан.

Снимки – Бисерка Граматикова
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43

Фрагменти от текстове и знаци в изложбата на Антония Дуенде и Волфганг Ниблих

Изложбата на българо-германската художничка Антония Дуенде и на германския художник Волфганг Ниблих се нарича "Слова – прозорци". Посветена е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Това, което обединява двамата автори е, че вече десетилетия наред те интегрират в..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов , познат на българските читатели с романите „Царицата“ и „Дяволът“. В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите..

публикувано на 27.05.24 в 11:10

Д-р Катерина Гаджева за немската фотография

В предаването тази седмица гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография.  Участие ще вземе и Теодора Златева, с която заедно ще разгърнем страниците на най-новото българско списание за фотография "Обскура". Представяме..

публикувано на 27.05.24 в 09:55