Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 16 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Туатамур" от Деян Енев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова
Концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика от Ирландия и Уелс.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Добруджа", Младен Койнаров, Лиляна Галевска, Стоян Радев, ансамбъл "Пирин" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Златният ключ" от Тери Джоунс

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ани Манинен" от Маря-Лена Микола

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Светлозар Желев, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: С редактора Анелия Димитрова. Какви са езиковите особености на онлайн медиите, които ги отличават от останалите средства за масова комуникация, какви манипулативни стратегии се използват в тях, ще разкаже Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски” и автор на наскоро излязлата книга "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите”.
• Темата на деня: 16 април – Ден българската Конституция и Ден на юриста – разговор с Емил Дечев, бивш зам.-министър на правосъдието, за промените в Конституцията, съдебната реформа, професията на юриста и правната справедливост.
• Темите на деня: Стефан Цанев – разговор с големия български поет, писател, драматург и общественик Стефан Цанев.
• Разговорът: Силвия Атипова – писателка, граждански активист, общественик, за писането, политиката, ежедневието, за случващото се в Белгия, където тя живее, и България.
• Евранет плюс
• Време за наука
- Включване на Ася Чанева от 15-конференция на Инициатива за възобновяеми енергийни мрежи в Брюксел.
- Има ли добър стрес и как да го разпознаем - разговаряме с Богомил Пешев, млад учен към Института по невробиология към БАН.
- Науката не спи: отговаря на един интригуващ въпрос – а именно защо, когато прекалим с червено вино, ни боли глава.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Полет в изкуството" – разговор за наградите на фондация "Стоян Камбарев" с Елени Декидис, изпълнителен продуцент на фондацията;
• Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции – разговор с Марина Огнянова от Полския институт;
• "Странично осветление" – разговор с автора на книгата Юрий Рахнев;
• "Небеса" (The Heavens) – разговор с Надежда Павлова и Никола Михов, куратори на изложбата на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти в галерия "Синтезис";
• Изложба с оригинални произведения на Салвадор Дали в Ямбол – разговор с Павлина Сърбова, експерт в Културно-информационния център "Безистен", където са изложени експонатите;
• Тайните на линогравюрата – разговор за образователния модул от програмата "Въведение в графичното изкуство" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и Галерията за графично изкуство във Варна с художничката Велина Гребенска.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Песни, мотети, лауди и шансони, създадени във Флоренция през XV век, от Гийом Дюфай и Хайнрих Изаак в изпълнения на Консорт "Орландо".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Как лекуват думите – за молитвите, наричанията и баянията в народните лечебни практики – журналистът Серги Гьошев за книгата си "Господ няма да ми се сърди".
• 30 години "За думите" - избрано от фонда на предаването: "Моята любима дума" – проф. Георги Фотев.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: "Идеите, които променят света" – национален фестивал за открития, изобретяване и проектиране за ученици, организиран от Националния университетски център за творчество и иновации към Софийския университет – проф. Веселин Дафов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Поредицата "Млади и жизнени с антиейджинг"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Мюзикълът днес – сериозността в създаването на забавляващия жанр музикален театър. Разговор с режисьора Камен Воденичаров, асистент-режисьора Севар Иванов и актрисите Кръстина Кокорска и Олга Динова, част от екипа на премиерния за Националния музикален театър мюзикъл "Здравей! Как си, приятелю?"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Цветелина Начева
Отбелязваме 85-годишния юбилей на акад. Георги Минчев. Композиторът, чиито професионален и творчески път е свързан с БНР, разказва за личностите и обстоятелствата, спомогнали за формирането и развитието му като музикант и човек, за основни свои творби, определили в голяма степен и развитието на съвременната българска музика и получили професионално признание по цял свят.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Видеоигрите като път към развитие и кариера
Присъединете се към нас в поредното издание на "Аларма", където ще се потопим в един изключителен епизод, посветен на света на видеоигрите, озаглавен "Видеоигрите като път към развитие и кариера". Открийте как страстта към гейминга може да се трансформира в пътешествие на самоусъвършенстване и професионално израстване. Гостите ни, Милин Джавалиев от ARC Academy и психологът Георги Атанасов споделят своите уникални гледни точки за въздействието на видеоигрите върху когнитивното развитие, социалните умения и кариерните пътища.
Научете как видеоигрите преодоляват границите между забавление и образование, помагат в личностното израстване и отварят врати към вълнуващи кариерни възможности. Разберете също така как да подходите критично и отговорно към хобито си или хобито на вашите деца, превръщайки го в основа за бъдещ успех.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Как звучи саксофонът като солиращ инструмент, в състав с още един саксофон и като част от съвременен джаз примесен с електроника? Слушаме тези и още други различни джаз "ситуации", в които саксофонът играе главната роля. Някои от изпълнителите, които показват най-интересното от този инструмент са Илиной Жаке, Джо Ловано, Гери Мълган, Нубaя Гарсия…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06