Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии

16
Снимка: София хартиен арт фест

Хартията е част от нашето битие, но тя е  естествено продължение на традиции и занаяти, които препращат към съвременна форма на визуалните изкуства. Артистите, които работят с хартия, изграждат своеобразен мост между минало и иновации, като експериментират в търсения на нови възможности.

Посветен на тази концепция е София хартиен арт фест. 13-ото издание на фестивала е под надслов "Без граници" и обединява: Конкурсът за хартиено изкуство "Аматерас", Биенале за хартиено изкуство, Хартиена арт академия, обменни гостуващи изложби, изкуство в градската среда, театър и кино, зелена архитектура и голям брой съпътстващи събития.


Целта на фестивала е да се създава съвременно и иновативно изкуство от хартия, което дава възможност за развитие на креативността на всеки творец. Едновременно с това да възпитава у децата и младите хора отговорно отношение към природата и към света. Учи ги как да я трансформират и по какъв начин да я използват многократно, защото тя е жива. Тя има в себе си душа, нека не забравяме, че голямата част от хартията се прави от дървета и растения.

За трансформацията на хартията в красиви и невероятни инсталации, които се показват е отделни фигури, скулптори, както и произведения, които могат да имат утилитарна стойност в "Домът на музите", разказва Даниела Тодорова, куратор и организатор на София хартиен арт фест.

Даниела Тодорова
"Инвенцията е хартия, дали тя е жив материал, или само е обект на инспирации, или даже инвенция чрез представяне на звука на хартията, защото тя може да създава звук. Всичко това е обект на нашия фестивал", посочва още тя.

Чуйте подробности в звуковия файл.


Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и е член на Българската фестивална асоциация от самото ú създаване. Проектът се случва благодарение на специалната програма "Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна", подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.

Снимки: София хартиен арт фест, Теодора Церовска
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Изложба на номинираните художници за наградата "База"

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство "База" представят своите творби в изложба. В конкурса участват художници до 35 години. Жури с двугодишен мандат (Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова) номинира Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab и..

публикувано на 24.07.24 в 18:05