Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии

16
Снимка: София хартиен арт фест

Хартията е част от нашето битие, но тя е  естествено продължение на традиции и занаяти, които препращат към съвременна форма на визуалните изкуства. Артистите, които работят с хартия, изграждат своеобразен мост между минало и иновации, като експериментират в търсения на нови възможности.

Посветен на тази концепция е София хартиен арт фест. 13-ото издание на фестивала е под надслов "Без граници" и обединява: Конкурсът за хартиено изкуство "Аматерас", Биенале за хартиено изкуство, Хартиена арт академия, обменни гостуващи изложби, изкуство в градската среда, театър и кино, зелена архитектура и голям брой съпътстващи събития.


Целта на фестивала е да се създава съвременно и иновативно изкуство от хартия, което дава възможност за развитие на креативността на всеки творец. Едновременно с това да възпитава у децата и младите хора отговорно отношение към природата и към света. Учи ги как да я трансформират и по какъв начин да я използват многократно, защото тя е жива. Тя има в себе си душа, нека не забравяме, че голямата част от хартията се прави от дървета и растения.

За трансформацията на хартията в красиви и невероятни инсталации, които се показват е отделни фигури, скулптори, както и произведения, които могат да имат утилитарна стойност в "Домът на музите", разказва Даниела Тодорова, куратор и организатор на София хартиен арт фест.

Даниела Тодорова
"Инвенцията е хартия, дали тя е жив материал, или само е обект на инспирации, или даже инвенция чрез представяне на звука на хартията, защото тя може да създава звук. Всичко това е обект на нашия фестивал", посочва още тя.

Чуйте подробности в звуковия файл.


Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и е член на Българската фестивална асоциация от самото ú създаване. Проектът се случва благодарение на специалната програма "Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна", подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.

Снимки: София хартиен арт фест, Теодора Церовска
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как деца ще се запознаят с творчеството на Франц фон Щук?

Как деца ще се запознаят с творчеството на Франц фон Щук в образователна програма в "Квадрат 500" в "Нашият ден" разказва Даниела Лазева . "Целта на отдел "Образователни програми" е да представи произведенията в представителната ни експозиция, както и във временните изложби на широката публика. През годините през нея са минали много и..

публикувано на 30.05.24 в 09:22

Ивелина Берова за изложбата си "Причини" в Триъгълна кула на Сердика

Ивелина Берова е визуален артист и социален фотограф. Родена е във Варна, живее и работи в София. Сред нейните изложби и проекти са: "Улицата", "Малки градски етюди", "Портрети в сряда", "Моите пътища", "Долината на розите", "Градски етюди", "Хроники от България: Корени" и др. Най-новата ѝ изложба "Причини" представя две концептуални серии –..

публикувано на 30.05.24 в 09:15
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19