Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 17 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Солено и сладко" от Деян Енев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от различни райони на Франция.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Евелина Христова, Димитър Богданов, Цветина Маринова, Димитър Арнаудов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Бобчето, сламката и въглена", венецуелска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебният стрелец" от Камил Беднарж

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота – на цирковите артисти в Световния ден на цирка.
• Темите на деня: на територията на политическия и обществен цирк, на чиято арена сме принудени да живеем – разговор с историка и учен от Института по балканистика на БАН д-р Евлоги Станчев и с философа Станимир Панайотов.
• Разговорът: за живота във високите населени места на страната – икономистът Димитър Събев за това как икономиката, природозащитата, пътищата за преодоляване на демографската криза и стопанската история се събират в изследването "Планинските райони на България. Икономика и население".
• Времето на редактора: В Световния ден на хемофилията разговаряме с Бойко Гаргов, баща на момче с хемофилия и регионален координатор на Българската асоциация по хемофилия.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин
- В Световния ден на хемофилията – проблемите на пациентите, решения, съвременно лечение и качество на живот.
- Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение – коментар на експерти.
- Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на областите: Стара Загора, Сливен и Бургас.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Инди поп-рок бандата hug or handshake представя с концерт най-новия си сингъл "Waiting Till September", който продължава поетата от тях посока към по-танцувално и мелодично поп звучене.
• Яница Кънева – пианистка, певица и автор на музика – представя дебютната си песен "Моя трудна любов", за създаването на която се е обърнала към Краси Гюлмезов и Мариета Ангелова.
• Известният изпълнител на кавал Недялко Недялков разкрива подробности за предстоящите си изяви в чужбина и представя свои композиции.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• 60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале и участието на България. Включване на изкуствоведа д-р Надежда Джакова, комисар на българското участие и на режисьора Милена Кънева от Павилиона на страната ни във Венеция преди началото на престижния форум за съвременно изкуство. Представяме програма на тазгодишния български проект "Съседите" и новия документален филм-епилог "Ето къде си в млякото на мечтите", посветен на проектите на българския визуален артист Михаил Михайлов, който живее и работи между Виена и Париж.
• Съвременен прочит на историята на граф Монте Кристо на българска театрална сцена. Спектакълът "Граф Монте Кристо" на Младежкия театър "Николай Бинев" на режисьора Бина Харалампиева пресъздава вълнуващата история от едноименния роман на Александър Дюма-баща. Разговор с актьорите Рая Пеева и Ахмед Юмер.
• Ловешкият драматичен театър "Борис Луканов" гостува в София със спектакъла "Малката книжарница". Разговор с режисьорката и автор на пиесата Кристиана Бояджиева.
• Благотворителна изложба и търг за набиране на средства за първото издание на фестивала за изкуства "Ние сме децата на реката" в Пловдив. Разговор с визуалния артист Мира Мохсен, председател на фондация за изкуства In/ between.
• Първа самостоятелна изложба "Реката на забравата" на Христина Костова в Регионалния исторически музей – София. Среща с художничката.
• Изложба живопис на художничката Петра Добревска "Портали" в столичната галерия Heritage. Покана от авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Антония Барулова
Даниел Баренбойм - от ранните му дни като дете чудо, до славната му кариера на един от най-изтъкнатите пианисти на нашето време.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Църквата в нашата история – трагедии и победи
(Преглед в две части върху историята на църквата ни през ликовете на нейните първосвещеници)
О Бозе почившият патриарх Неофит – първа част
Спомени от първа ръка на хора, познавали патриарх Неофит. Обръщаме внимание върху музикалната култура на патриарха и умението му да наложи спокойствие в раздирания от противоречия клир.
Що е единоначалие и що е демокрация на църковен език? Участват о. Кирил Попов, ставрофорен свещеноиконом, монах Калистрат Зографски от Атонския манастир, богословът от СУ гл. асистент Иван Йовчев, и Михайлина Павлова, журналист с лични спомени от патриарх Неофит.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Поредица: "Жените в новата ни история”
Жените във войните от началото на XX век до Втората световна война
В този епизод разказваме за нарасналата роля на българските женски организации по време на войните от началото на XX вeк, и за участието им в международните женски движения за мир. Разказваме и за жените бойци, и за жените самарянки. Звучат имената на царица Елеонора, Лидия Шишманова, Жени Божилова-Патева, Донка Ушлинова – Комитката, Райна Касабова…
В предаването участват проф. Жоржета Назърска и литературната историчка Катя Зографова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Фотографията преди и сега:
- Изкуствоведката д-р Катерина Гаджева започва серия от лекции "Бележки от германската фотография" – за наследството на най-големите немски фотографи.
- Фотографът Анди Готс за търсенето на личността зад познатия образ на звездите.
• Моята история, моята тема: Мартина Новакова и новото ѝ вербатим представление "Веднъж прекосиш ли океана”, което разказва историите на шестима български артисти, избрали да работят в Ню Йорк.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Вечнозелени образци на самбата, боса новата и латиното от слънчева Бразилия в аранжимент и изпълнение на Сержио Мендес и приятели. Сред тях – Марсело D2, Мистър Вегас, рапърът Уил Ай Ем, Грасиня Лепорасе, "Блек Айд Пийс", Ледиси…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор със Светлин Христов по повод скорошни записи на нови творби.
• Композитор на месеца: мащабната симфония №7 "Антарктида" от Рейф Вон Уилямс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Живата история" на британския спейс-проогресив-психеделик рок Ед Уайн пристига отново в България с легендарната си фромация Ozric Tentacles тази седмица – специално интервю за "Аларма".
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Продължение на сагата за Кийт Джарет с американското му "Стандарт" трио на живо в Токио 1996 и в Копенхаген 1999.
Преди тях - откъси от последния албум на Юн Сун На, посветен на певиците, които я вдъхновяват. Започва с Нина Симон – "Чувствам се добре".
Но в самото начало – още две коренно различни версии на същия хит с Ледиси и Петра Магони.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06