Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 19 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Латино, етно и фолклор от далечна Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динка Русева, Благовест Порожанов, Магда Пушкарова, Петко Желязков, Величка Станева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Варените яйца", словашка приказка"

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Лешникотрошачката" от Е. Т. А. Хофман

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота
• Темите на деня: Разговор с художника Красимир Терзиев за временната инсталация "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било".
• Темата на деня: "Интервенция" на взаимоотношенията на личността и избора на индивида. Разговор с актьорите Илиян Стаменков и Цветина Ангелова за постановката "Интервенция".
• Разговорът: 50 години Дом на културата "Средец" - средище за изява, развитие и представяне на таланта и творческите умения. Разговор със стожерите на културния център.
• Времето на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче? Частният случай на Вяра Врагова от София.
Коментар по темата на адв. Елка Пороминска.
• Съвети на адвоката: д-р Орлин Колев отговаря на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
В очакване на 45-ото издание на "Blues Music Awards" – номинации.
Трета част.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• "Епитафии" – Роман Кисьов представя най-новата си книга.
• "Недовършена симфония" – интервю с албанския писател и радиожурналист  Григор Бануши, написал роман за дисидента Адриан Мара, композитор и диригент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа.
• "Анна непоправимата" от Стефано Масини - спектакъл, посветен на руската журналистка Анна Политковска. Разговор с режисьорката Надя Панчева и актрисата Невена Калудова.
• "Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" - изложба на Атанас Хранов в галерия "Ракурси".
• "P.S." - изложба живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6
• "Всеки иска да живее" от Ханох Левин – премиерен спектакъл в Сатиричния театър "Алеко Константинов" под режисурата на Елена Панайотова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова
460 години от рождението на барда на Ейвън – Уилям Шекспир, с музика по негови творби

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Поредното "дело шамар" срещу журналисти – защо точно сега външният министър Калин Стоянов заведе граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов и Димитър Стоянов? Събеседник: адв. Андрей Янкулов, експерт правни въпроси в АКФ (Антикорупционен фонд).
• Проектът "Очевидците на 24 февруари" навършва две години през тази седмица.
Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова, която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци, пръснати из цяла Европа и САЩ.
Как се промениха историите, на бежанците през тези две години? Каква е преценката им за ситуацията в Русия и Украйна от дистанцията на времето? Събеседник: Маргарита Шурупова
• Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел? Събеседник: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Мария Вълчанова
Поредица "Сезоните в звуци": в четири поредни издания представя някои от най-известните музикални шедьоври от барока до съвременността, вдъхновени от вечния кръговрат на природата в смяната на четирите сезона. Във всеки един от епизодите, наред с музиката на творците, създали цялостни цикли като Вивалди, Хайдн, Чайковски и Пиацола, ще ви запознаем и с образци, въплътили настроението на отделен сезон в класическите жанрове, а в края на всяко издание ще звучи и обичана песен от българската популярна музика, свързана с годишните времена. Цветни есенни багри в звуци облъхват третия епизод.

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
Пролетта на ловеца и риболовеца според поета с пушка от Габрово Димитър Луканов.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документалният запис на концерта, част от поредицата "Нова европейска музика", състоял се на 18 януари 2024 г. В Първо студио на Радиото Биг бендът на БНР представи авторска програма на Владимир Николов от Северна Македония – гост-диригент на оркестъра, в партньорство с барабаниста Сърджан Иванович от Босна и Херцеговина и българските музиканти Михаил Иванов (контрабас) и Антони Дончев (пиано).

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Надникваме в архива на фестивала "Мартенски музикални дни", за да си припомним незабравими мигове от историята на този значим международен форум в Русе. Клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров са солисти на Русенската филхармония начело с маестро Михаил Ангелов в концерт за две пиана в ре минор от Франсис Пуленк.
Георги Димитров застава на диригентския пулт на Пловдивската филхармония, за да представят "Образи" от Клод Дебюси. Връщаме се в 1980 година, за да се насладим на удивителната интерпретация на Валентин Стефанов и Силезийската филхармония – Катовице, ръководена от Карол Стрия на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски. А накрая звучи Девета симфония от Дмитрий Шостакович – паметно изпълнение на Русенската филхармония начело с Добрин Петков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Разговор с директора на Фулбрайт България, преводач и музикант Анджела Родел – за трудностите и предизвикателствата на преводаческото изкуство като цяло и конкретно преводите на българска литература на английски език.
• Valia Calda – лондонският джаз квинтет с гръцки корени гостува на "Аларма Пънк Джаз" в рамките на уикенда – разговор за влиянията на гръцката психиделик рок музика и епирския фолклор върху авторския джаз на Valia Calda.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Евроджаз
водещ: Сибила Лилова
Карин Хамар и Рита Маркотули (Karin Hammar& Rita Marcotulli)
Концерт от програмата на Jazz Baltica Festival, състоял се през 2023 г.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06