Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Планинските райони на България не са "демографска пустиня"

| обновено на 17.04.24 в 11:02

В утрешния 18 април в книжарниците влиза книгата "Планинските райони на България: Икономика и население". Тя представя детайлен анализ на социално-икономическото състояние на планинските общности в България. Автор на изследването е Димитър Събев.

По време на обсъждането си на изданието в ефира на "Нашият ден" Събев ясно изтъква, че общоприетата медийна представа за планинските райони като демографски пустини е далеч от реалността.

"Аз доказвам с безпристрастните данни на статистиката, че в демографско отношение планинските райони са по-стабилни от равнините. Завръщат се хора и това е един много отчетлив процес през последните години. Цитирам официални данни на Национални статистически институт, че за последните 12 години между 90 и 100 000 души са се изселили от град и са се заселили на село“, твърди той.

Въпреки предположенията, фактите показват, че има явен процес на обратна миграция, при който хората се изселват от градовете към селските и планински райони. Събев цитира официални статистически данни, които поддържат това твърдение, указвайки, че значителен брой хора са преместили живота си към планините в последните години.

В допълнение към демографското стабилност Събев разкрива и важната икономическа роля, която играят планинските райони. Вместо да бъдат описвани като области с ограничени икономически възможности, те на практика разполагат с разнообразен и промишлено развит сектор. Планинските райони на България не само притежават преработваща промишленост, но също така са дом на производства с висока добавена стойност, което ги прави важни играчи на европейската икономическа сцена.

"Също и икономиката на планинските райони далеч не е "малко овце, тютюн и златна мина": българските планини имат по-висок дял на преработващата промишленост от повечето европейски страни, включително и производства с висока добавена стойност", пише в описанието на изданието на страницата на издателството.

Според него е важно е да се подчертае, че привличането към живота в планините не се ограничава само до материални грижи. Въпреки трудностите, които може да предложи селският живот, хората все пак се насочват към планините в търсене на спокойствие, връзка с природата и чиста среда за живот. Така чрез анализа си Събев разкрива важността на планинските райони не само от икономическа, но и от социална и екологична перспектива.

В заключение статията подчертава необходимостта от комплексно изследване и подкрепа за развитието на планинските общности в България. Вместо да бъдат разглеждани като места на отчаяние и бедност, те трябва да бъдат разглеждани като места на потенциал и възможности, които изискват интелигентни и устойчиви стратегии за развитие.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16