Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 20 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Стойков, Мария Бинева, Георги Германов, Кичка Христова, Христо Косашки, Борка Тричкова, Диди Кушлева и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в казанлъшкото село Бузовград.
Разкази за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за забележителностите и поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Египетските пирамиди.
• Четене с разбиране: книжката "Честит рожден ден" на актрисата Роза Николова. Децата от ДГ "Деница" отговарят на въпроси по книгата.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Застраховка "транспортен травматизъм" – разговор с проф. Румен Кастелов. Акценти: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? Ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология на МВР болница коментира и проблеми на ендопротезирането у нас. Сдружение "Зачатие" на 20 години.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семейни маршрути: На гости на село Габрене и включване от Празника на габренската сърма на Лидия Самарджиева.
• Питай децата: Детската интерактивна изложба "Книгите оживяват" на илюстраторката Мая Бочева, автор на книгите "Кой светна луната" и "Времето".
• Семейна библиотека: "Книги за смет" – поредна кампания в редица български градове с възможност срещу кг пластмаса да получите интересна книга.
• Живот извън града: "Сгледници" – пролетен фестивал в село Огняново, община Елин Пелин – разговор с Димитър Цаков.
От другата страна: Умението да се грижим за себе си и децата си или още нещо за работата в екип семейно – разговор с психолога Диана Тодорова.
• Моето семейство: Стефан Караманов и Антония Дончева – едно семейство с ход напред.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува изтъкнатата българска контрабасистка – проф. д-р Петя Бъговска (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за смесването на жанровете и за личността на писателя между поезията, есето и дневника. До каква степен нахлуването на реалността или референциите към актуални събития предполага документална достоверност? Къде литературата спира да бъде художествена? Събеседници: Кирил Василев и Стефан Иванов

от 14.00 до 15.00 часа
Конкурс "Пролет 2024"

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Социалните медии и изкуството
• Разговор с двама млади инфлуенсъри Александър Влог и Йоан-Петър, които разказват за техния уъркшоп за правене на подкаст в Бургас и влиянието на социалните медии в изкуството и културата.
• Във втората част на предаването от Париж се включва Костадин Бухчев, който разкрива няколко тайни, за това как да задържим вниманието на аудиторията си върху нашите видеа, когато искаме да развиваме своето изкуство или своя бранд.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• LadyNsax, или Анастастия Иваненко. Секси - сакси лейди. Извънбрачната дъщеря на Владимир Висоцки (нейна майка е актрисата от "Театъра на Таганка" Татяна Иваненко) се отправя на турне с нови композиции. Освеженото й звучене пъне към парти с динамична амплитуда, прескачаща ту към електро диско, ту към по-ефирна джаз вглъбеност, ту към ар-ен-би джинс, но неизменно носят в сърцевината си градуса на фънка.
• "Червените китари" ("Червони гитари", Czerwone Gitary) в акция. Митичните полски "Китари" не са изчезнали между пукнатините на историята, все така държат соло не само в отделни клубове и зали, но предстои да навлязат в своята юбилейна 60-а годишнина през 2025-а с голямо турне, продължаващо настоящата обиколка на формацията, наречена "Платинени концерти".
• Маестро, музика! Немският оркестър "Рейнбоу", дирижиран от родения в Чехословакия, но изгрял на световния небосклон от Швейцария и Източна Германия композитор, аранжор, виртоузен пианист, бендлидер и мотор на оркестър "Дъ Джакетс" - Питър Жак.
• Лятно настроение с пробивната полякиня от български произход Бланка Стайков.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев.
"Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той винаги е бил в светлината на прожекторите и в сърцата на хората. Тази книга ни дава възможност да надзърнем в неговия личен свят и да се запознаем с човека от легендата".
Така адресират посланието си към читателя авторите на книгата.
А "Трамвай по желание" придава добавена стойност на този литературен портрет, с подробности около замисъла и написването на "Рицарят на Доброто", около начина на работа на съавторите и начина на живот на самия Апостол. Ще разберем, че името на Карамитев е било познато не само на българския зрител, а и на критиката в Западна Европа и САЩ. Ще научим, че италианската нишка в съдбата на актьора и фамилията му е свързана със сватбата на Борис Трети и Джована Савойска. Ще стане ясно, че подхранен с амбиция, късметът често е бил на страната на звездата. Ще узнаем, че Рицаря дълго време е носил броня, но в края на земните си дни я е изоставил. Ще стане публично достояние кой е написал доноса срещу Карамитев, за да заеме мястото му в Московската театрална академия. Ще опитаме от чувството за хумор на Апостола на Доброто.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Омагьосани гласове" от Майя Динева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Дешка Кротева от село Горно Драглище – стопанка на къща за гости, но също така и майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са на път да загубим. За кулинарния и селския туризъм, за старите рецепти, за вкусната и проста храна, но най-вече за това как се работи с хора.
• Градът разказва истории: Маршрути около Девин – истории за музеи и пътеки.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Директно от Метрополитън опера - Ню Йорк. Спектакъл на "Лястовичката" – лирична комедия от Джакомо Пучини. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Сперанца Скапучи. В ролите: Ейнджъл Блу, Емили Погорелц, Джонатан Тетелман, Бехзод Давронов, Алфред Уокър, Магдалена Кужма и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Лина Мачева, Пламен Георгиев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 23.05.24 в 08:35

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35