Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Леседра" отбелязва своята 33-годишнина

Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници

Снимка: Галерия Леседра

Днес (22 април) галерия "Леседра" открива изложба по повод своята 33-та годишнина. Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници – Петър Дочев, Христо Стефанов, Ганчо Карабаджиев, Димитър Лалев, Любен Зидаров, Ангел Василев, Тома Трифоновски, Димитър Угринов, Генчо Денчев, Васил Карадимов.  

Галеристът Георги Колев разказва в "Нашият ден", че през годините галерия "Леседра" е утвърдила сериозни взаимоотношения с много художници. Преди 25 години, по повод 7-годишнината на галерията, Колев организира пленер, в който вземат участие много от имената в настоящата експозиция. Една 33-годишна галерия си има своята история, затова в изложбата е включен и архивен снимков материал. По думите на Колев, когато едно произведение има своята история, то придобива друга стойност.

Важна част от работата на Колев, като галерист и теоретик, е представянето на българската графика и проследяването на нейното развитие през годините. Колев разказва, че в разговори с художниците Михаил Петков и Румен Скорчев става ясно как западното влияние успява да се прокрадне като измерение в творчество на българските художници по време на социализма. Това е възможно благодарение на участието на наши артисти в международни биеналета и триеналета, където те имат пряк досег до работата на свои колеги от целия свят. 

В изложбата са включени и произведения на редица български графици, участвали в международни проекти на "Леседра". 

Колев си припомня и първите години на галерия "Леседра", когато тя е предпочитано пространство от така наречения "ъндърграунд". Своите артистични експерименти там правят артисти като Албена Михайлова, Недко Солаков и Лъчезар Бояджиев.

Изложбата може да бъде видяна до 23 май.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30