Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

| обновено на 22.04.24 в 10:32
Снимка: haskovo-riew.egov.bg

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата.

В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на находища на българския ендемит Маноловска гърлица в землището на с. Голямо Асеново, община Димитровград. В почистването ще вземат участие студенти от Аграрен факултет на Тракийски университет Стара Загора – катедра „Екология и зоохигиена“.  Природозащитният статус на Маноловската гърбица е критично застрашен. Почистването ще се осъществи ръчно с цел премахване на конкурентни видове храсти.

Ученици от ардинското средно училище "Васил Левски" ще посетят резерват "Вълчи дол", където ще наблюдават подхранване на лешояди и ще изслушат беседа за птиците от представител на БДЗП. Експерт от РИОСВ - Хасково ще запознае децата със статута на единствения строг резерват в Източни Родопи. Достъпът до резервата е ограничен, а всякаква човешка дейност там е строго забранена, с изключение на научни изследвания. Учениците са спечелили екскурзията до резервата като Първа награда за участието си във фотоконкурс на РИОСВ - Хасково, посветен на българските планини.

С открити уроци, презентации, проекти и състезания ще отбележат събитието ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Димитровград , СУ "Х. Смирненски" – Черноочене, ПГТ "Х. Смирненски" - Крумовград  Беседа в местността "Ямача" с експерт от РИОСВ - Хасково и представител на БДЗП ще изслушат седмокласници от СУ "Паисий Хилендарски" – Хасково. По време на разходката ще се наблюдават защитени растителни и животински видове.

В интервю за "Нашият ден", Петя Дичева от РИОСВ - Хасково сподели, че всяка година Министерството на околната среда и водите обявява Национална кампания "Планета срещу пластмаса", като дава възможност на регионалните инспекции да се включат. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10