Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

7
Снимка: Марина Великова

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент. 

58 фотографии представят прекрасната и внушителна Антарктика, като запознават с дейността на учените от Българския антарктически институт. Чрез QR кода на изображенията можете да се пренесете на Антарктика, наслаждавайки се на звуците на непознатата природа. Това прави изложбата интерактивна.

Проектът подвига важните теми за климатичните промени, опазването на околната среда и биоразнобразието, както и отчита значимата роля на българската научна дейност в изследването на Ледения континент.

Откриването на изложбата "Ледовете на Антарктика" е от 19.00 ч. на Моста на влюбените, НДК. В продължение на 2 седмици (22 април – 5 май 2024) изложбата ще бъде достъпна за жителите и гостите на София при вход свободен.

Марина Великова представи своята изложба "Ледовете на Антарктида" в "Артефир":

"Днес е Международният ден на Земята. Това е денят, който ни припомня колко безценна е тя и ни кара да се замислим върху това как се отнасяме с нея. Антарктика, въпреки че е изключително отдалечена от нашия живот и изглежда като нереалност със своите 90% от леда на земята, това е мястото, където се образува световният климат. 

Добре е да се замислим, че животът не е свързан само с нещата, които са пред очите ни, а да се замислим по-глобално – какво правим в нашето ежедневие за това да намалим щетите?

Самата изложба представя неземната красота на Антарктика. Надявам се хора по улицата, които ще видят тази красота, може би ще искат да я споделят. Може би ще си помислят как да запазим тази застрашена красота..." 

Разговора с авторката на фотографиите, с които се поставя началото на интерактивния проект "Антарктика в нови измерения", можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Марина Великова, личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Константин Соколов с награда "Аскеер" в категорията "Водеща мъжка роля"

Фондация "Академия Аскеер" връчи за 33-и път своите награди на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. В категорията "Водеща мъжка роля" тази година статуетката, изработена от Георги Чапкънов-Чапа, получи актьорът Константин Соколов. Наградата му беше присъдена за ролята на Петър в спектакъла "Ботушът" във Варненския..

публикувано на 28.05.24 в 17:16

Перфектни тела – какво се крие зад труда на професионалните танцьори?

Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера под погледите на преподаватели,..

публикувано на 28.05.24 в 16:10

Излезе годишният брой на "Списание за танц"

"Списание за танц" е единственото българско печатно издание за балет, съвременен танц и пърформанс и танцова култура. Излиза един път през годината. На 120 страници то разказва за миналото, настоящето и бъдещето на танцовата култура в България и по света. Водеща тема на брой 6 е "Стойността на танца". В списанието намират място текстове на..

публикувано на 28.05.24 в 15:35

Ученици играят "Меко казано" по Валери Петров

Ученици от осми и девети клас участват в постановката "Меко казано". В съвременната адаптация на Валери Петров са поставени проблемите за човешката съвест, за приятелството, за лъжата и последиците от нея, но по динамичен и нестандартен начин. С хип-хоп танци, рап, фокуси, свирене на китара, каране на скейтборд и още интересни тийнейджърски..

публикувано на 28.05.24 в 12:05

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53