Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Снимка: БНР

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от ежедневието им навик.

Тази година наградите се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2023 г. и включват четири категории, а номинираните са изявени учители, журналисти, писатели, преводачи, създатели на онлайн платформи, както и цели библиотеки и учебни заведения.

Категория „Учител/училище“ включва следните номинирани: Евгений Черепов, учител, Красимира Цонева от СУ „Бачо Киро“ в град Летница и СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен.

Категория "Библиотека/библиотекар" също съдържа впечатляващи номинации: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство и Pегионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе.

В категория "Mедия/журналист" са включени: онлайн платформата за четене "Книговище", журналистът Георги Милков, сценаристът и журналист Димитър Стоянович, журналистът и литературен критик Младен Влашки и Евгения Чаушева от "Актуално".

В категория "Общественик" са номинирани писателят Георги Господинов и Анджела Родел, преводач на книгата "Времеубежище" и създателят на онлайн платформата "Как се пише?" Павлина Върбанова.

С Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга", за наградата "Рицар на книгата" и предизвикателствата пред българските издатели, автори и търговци на книги в Световния ден на книгата и авторското право разговаря Велин Манов. 

Снимка – БНР и Асоциация "Българска книга"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София – домакин на световната среща на IETM през юни

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts ). Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители,..

публикувано на 26.05.24 в 09:10

"Очила и нови разкази" на Иво Сиромахов

13 години след като за първи път изненада читателите, в ново издание, допълнено с 13 нови истории, излиза сборникът "Очила и нови разкази" от писателя, журналист, сценарист и водещ Иво Сиромахов. Иво Сиромахов: Светът на българина е предимно свят на материалното В 31 истински и почти истински истории той маха мантията си на едно от..

публикувано на 26.05.24 в 08:50

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05