Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

| обновено на 28.04.24 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо, французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да се преместят у нас.

Сега Венсан е шоколадиер в Пловдив и заедно със съпругата си внасят какаови зърна от етични ферми в Южна АмерикаВнимателно ги почистват и изпичат, смилат ги на какаова маса и ги оставят да зреят няколко седмици, после ги овкусяват, изливат ги във формички, опаковат ги ръчно и така накрая техните изделия са еталон за истински, качествен, занаятчийски шоколад.

Независимо че е посветен на шоколада и семейството и няма много време, в сърцето си Венсан все още таи любов и към музиката. Като млад музикант той свири в различни групи и експериментира с различни жанрове, като джаз, реге, рок и метъл, а в България работи в сътрудничество с местни артисти. Към настоящия момент се ориентира повече към музика с етно звучене.

Венсан Гайо сподели в ефира на предаването, че цялата история започва със срещата му със съпругата му Мария във Франция, когато тя все още е студентка. През 2008 година, след като Мария завършва обучението си в Лион, те решават да опитат живота в България.

В разговора Венсан споделя, че не е срещнал съществени трудности в България, единствено езикът го е затруднил в началото.

"За разлика от Франция, тук се чувствам свободен да общувам с хора. Във Франция обществото е по-затворено, всеки е в своя кръг. Тук открих, че свободно мога да разговарям с непознати, да се смея с тях, да имам контакти, без притеснение за това как ще ни гледат хората. Природата тук е пълна с разнообразие и богатство", казва той.

Венсан изтъква разнообразието и богатството на природата в България и споделя, че решението им да се занимават с производството на шоколад е вдъхновено от желанието им да представят чист, занаятчийски продукт от висококачествени съставки.

Слушайте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Судак

Катерина Судак: Сладкарството е изкуство, а всяка хапка – удоволствие с история

Днес рубриката "Мигранти с таланти" запознава слушателите на "Нашият ден" с украинката Катерина Судак , която е сладкар-шоколатиер от слънчева Одеса. Именно там завършва с отличие магистратура в Одеска национална академия по хранителни технологии. Днес Катерина е на 33 години, но вече притежава над 12-годишен опит в създаването на изкушения, които..

публикувано на 11.07.25 в 11:10

"Комиксилница" и достъпът на незрящи хора до графични истории

България е една от шестте страни в света, която предлага на хора със зрителни увреждания достъп до комикси. Проектът "Комиксилница" предоставя нови възможности за преживяване на комикси и графични истории, като същевременно повишава осведомеността за нуждите и правата на хората със зрителни проблеми. На какъв принцип е изградено съдържанието,..

публикувано на 11.07.25 в 10:12
Красимир Колев и Иво Хараламбов

Новият живот на белия боб

Красимир Колев завършва кулинарно училище в Добрич, а след това икономическа специалност във Варна. Страстта да експериментира в кухнята обаче не го напуска през годините. Така се раждат рецептите за хумуси от бял боб, а впоследствие се появяват и авторски рецепти за сладка и разядки. Най-голямото предизвикателство в досега изминатия път се..

публикувано на 09.07.25 в 14:06

Федерацията на здравните синдикати към КНСБ заплаши с национална стачка

Федерацията на здравните синдикати към КНСБ заплаши с национални  ефективни стачни действия – кои са спорните моменти в колективния трудов договор в Lege Artis коментира д-р Валентин Димитров , представител на Асоциацията на университетските болници. Протест ще има, ако шефовете на болници не подпишат колективен трудов договор за отрасъл..

публикувано на 09.07.25 в 13:48

СБАЛАГ "Майчин дом" вече разполага със сектор за кенгуру-грижа

Днес се състоя официално откриване на сектор за кенгуру-грижа към Интензивно отделение на клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом". В кенгуру-сектора родители на недоносените деца под лекарски и акушерски контрол ще бъдат обучавани в специфичните грижи, изискващи отглеждането на децата с ниско тегло и/или висок риск. Семействата ще..

публикувано на 09.07.25 в 13:31