Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 11 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Хоро" – Русе, Илияна Найденова, Николай Урумов, трио "Вечерница", Ивайло Петров, Пламен Димитров, Ансамбъл Тракия, Таня Величкова, Кръстьо Димов, Людмила Радкова, Костадин Михайлов, Евелина Христова, Ангел Димитров, Мария Колева, Марин Иванов и Оркестъра за народна музика на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Христо Даново, община Карлово.
Читалищният секретар и директора на училището разказват за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за училището, църквата, забележителностите, поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова и Ангелина Грозева
• Четене с разбиране: говорим за красотата. Наш гост е Катя Антонова, автор на книгата "Какво значи да си красива".
Попитахме малките ни слушатели колко видове красота познават и коя е най-важната според тях?
• Героите разказват: се пренасяме край град Бяла, за да ви запознаем с емблематичния мост построен от възрожденския майстор Кольо Фичето.
• Питаме децата от "Българско школо" за какво са ни нужни мостовете?
• Ще сготвим и един дряновски кекс в чест на възрожденския майстор Кольо Фичето, който е родом от град Дряново.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Между проблемите и решенията в родното здравеопазване" – пряко излъчване по време на международен конгрес с участието на лекари от Югоизточна Европа. Акценти: здравен анализ и обществени нагласи – проф. Андрей Кехайов; качеството на медицинската грижа – в ръцете на сестрите, Милка Василева; състояние на регионалното здравеопазване – проф. Тодор Черкезов. В минутите на редактора – лечението на астмата…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семейни маршрути: На гости на баба Стефка в горнооряховското село Върбица – точим дрипава баница заедно с цялото семейство, но най-вече с децата, говорим си за традициите и предлагаме вкусна закуска на радиослушателите.
• Попитай децата: Отзвук от Националния фестивал на детската книга в Сливен и победителите в Националния литературен конкурс "Щастието е възможно" и в конкурса за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – репортажи на Калина Колева.
• Семейна библиотека: "Ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература" – за ритъма на града, поезията и стъпките на пешеходците в литературния маршрут за ученици от 6 и 7 клас със Зорница Христова.
• От другата страна: с хумориста Весел Цанков. Отпътуваме към Кубрат за награждаването на победителите в Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от Община Кубрат, БНР - програма "Христо Ботев” и Клуба на хумориста "Жарава”.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: с проф. Кирил Топалов за семейните и житейски маршрути, за уюта на човешката възраст, мисията в живота и душата на книгите.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува Мила Павлова – идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на фестивалите "Дни на музиката в Балабановата къща" и "МузикАртисимо фест".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за смешното и сериозното. Шегите по телевизията, в социалните мрежи и големите екзистенциални шеги, в които се прицелва поезията. Михаил Стоянов разказва за книгата си "Машина за пуканки" и заедно с писателя и преводач Владимир Полеганов обсъждаме начините, по които литературата може да говори леко, но задълбочено.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Koнцерт на кънтри легендата Джони Кеш, записан през 1968 г. в затвора Фолсъм – "Johnny Cash at Folsom Prison".

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Зад кулисите
Сценографките Деница Николова и Михаела Михайлова разказват какво се случва зад кулисите на театралната сцена и големия екран и как се рисуват образи, картини и приказки. Какви трудности срещат по пътя да създаваш магия за малки и големи в киносалоните и сценичните пространства?
"Градината на времето" – коментар на събеседничките за костюмите, представени от дизайнерите по темата на тазгодишното издание на благотворителния бал "Мет гала" в Ню Йорк.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Да бъде май! Новите подвизи на Уикеда в часа на Плешивото куче:
- Уик-уик-уик, "Уикеда", "Уикеда", или изкуството да се усмихваме, когато ни се смее, а не принудено.
- "Да бъде май", дългоочакваната нова песен на бандата, вдъхновена от Гео Милев. Навръх празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий, четири дни преди трагичната кончина Гео Милев на едва 30-годишна възраст през 1925 г. и пет дни до рождения ден на фронтмена и текстописец на бандата
• Ерол Ибрахимов искрено и лично за:
- Създаването на парчето и следващия албум на колоритната шайка
- Разликите между оригиналност и автентичност
- Рисуването и цветовете като музика
- Йордан Йовков vs Елин Пелин
- "Гуава Джели" (сладко от тропическия плод гуава, виреещ в Ямайка), страничният проект на певеца с китариста на състава Росен Григоров. С "Рецепта за...
- "Капитана каза" и "Да бъде май" с премиери в ефира на програма "Христо Ботев".
• "30 грама с вас" (в превод "30 грама от вас".) Поредният десант на живата легенда на балканската фолк-метъл сцена "Перо Деформеро" ознаменува 30-годишната сценична дейност на Горан Бишевац и ко. Специални гости са нашите зевзеци "Обратен ефект" с подобаващ "реюниън сет" в столичния клуб "Джой стейшън" на 11 май.
• "Евровизия" идва и си отива, хубавите песни остават. "Небето плаче" с хърватския поп вокалист Джеймс Найт.
• Честит рожден ден на Zan Sercic, една от най-големите млади словенски звезди върху картата на модерната музика, вокалист и автор на песни.   

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Тази събота, в епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев.
Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното училище в Пловдив със специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град. В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров "Синьо-белите". В началото на 1970-е години е ръководител на оркестър "Маковете", който съпровожда Лили Иванова.
В студиото на "Трамвай по желание" маестрото развива и свои тези за автентичния фолклор, за фасадния патриотизъм, за актуалната действителност. В края на краищата Митко Щерев е убеден, че човек по всяко време трябва да вярва, независимо в какво. Както и е категоримчен, че светът и човекът си патят най-много от хитреците

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Двамата Ивановци" от Иван Иванов – "Червено и черно", 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Северна България на фокус – защитени местности, редки птици и възможности за развитие на екотуризъм в района на Никопол.
• Маршрути: Животът в малките населени места – село Бегунци и историята на това място. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Директно от Метрополитън опера - Ню Йорк. Спектакъл на "Мадам Бътерфлай" – опера в три действия от Джакомо Пучини. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Шиан Джан. В ролите: Асмик Григорян, Джонатан Тетелман, Елизабет ДеШонг, Лукас Мийчъм, Тони Стивънсън, Робърт Помаков и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 28 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Форинър". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите са различни фасети на филмов джаз. От суинга във..

публикувано на 27.08.24 в 14:23

Вторник, 27 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Аеросмит". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на различни роли на една от..

публикувано на 26.08.24 в 08:15

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45