Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 14 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Миниатюри от Людмил Станев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Чик Кърия Илектрик бенд.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодичен ню ейдж и уърлд по теми от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Александра Димитрова, Добрин Панайотов, Галя Петрова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Носорогът" от Ръдиард Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Бялата врана" от Душан Широки

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота: Насочваме вниманието си към тежките проблеми на зависимостта и разговаряме с представители на уникалната по рода си телефонна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, която функционира вече петнайсет години у нас. Линията за алкохола и други зависимости на Асоциация за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност" е единствената линия в България, предлагаща безплатни консултации от специалистите на асоциацията.
Интервю по темата със Светлана Николова, експерт в Асоциация Солидарност.
• Темите на деня: с авторите на късометражния филм "Бандата на Банши", решили да върнат приказното и фентъзи жанра на територията на българското кино.
• Темата на деня: Как гражданското образование стимулира формирането на култура и норми, необходими за устойчивото развитие на едно общество? Как чрез култура и образование може да се ускори икономическото развитие на едно общество? Защо членовете на инициативата "Граждани за България", която обединява български университетски преподаватели и професионалисти от цял свят издириха и преиздадоха първия учебник по гражданско образование в България, отпечатан през 1894 година?
Събеседник: Христо Пирински – професор в департамента по бизнес на University of Central Florida и директор на финтех програмата на университета.
• Разговорът: Разговор с Антония Първанова, бивш евродепутат – за иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и има ли необходимост от общи европейски регулации в тази най-важна за човека област?
• Евранет плюс

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Детектив AI или как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления – разказва Димитър Рангелов.
• Какви са пречките, предизвикателствата и етичните въпроси, свързани с био принтирането на тъкани и органи – Десислава Банкова от Пловдивския медицински университет.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Световен театър в София с програма в Народния театър "Иван Вазов", Сатиричния театър и театър "Българска армия". Разговор с Деница Езекиева, координатор на проекта.
• Арт театър ще отбележи рождения си ден с новия спектакъл "Музикално пътешествие". Разговор с директора на театъра Милена Червенкова.
• Най-голямото училище за модерни танци в България – The Center с премиерно представление на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Разговор с режисьора на спектакъла Георги Енчев.
• Станислав Памукчиев открива самостоятелна изложба в галерия "Арте".
• "Carpe diem" – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри".
• Теодосий Спасов и "The Crossover Trio" от Гърция ще представят за първи път на българска сцена новия си музикален проект.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия компактдиск на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул и ансамбъл Sollazzo с ръководител Анна Данилевская. Озаглавен "Празникът на лебеда", албумът събира музика от "Хоровите тетрадки от Ден Бос".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Българската школа по лингвистична география за студенти в Ягелонския университет – проф. Ана Кочева.
• 30 години "За думите": местоименията "ние" и "те" – Петър Горанов, философ.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: За шведското училище от първа ръка – Кремена Сьодерстрьом.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Кожата и нейната епоха
Втори епизод: Издръжливата кожа
Животът, грижите и радостите ни оставят следи върху кожата, която притежаваме като ценен дар. Е, разбира се, че бихме могли да ги премахнем, тези следи, но дали това ще спре времето? Историята ни? Премахването на бръчките и опъването на кожата ще заличи всичко онова, което сме преживели. Искаме ли го? Няма категоричен отговор. Според Дубравка Угрешич, на която се опирам в тази история, по кожата можем да разчитаме истории. Колко издръжлива е човешката кожа?
Петер ван дер Хелм, собственик за студио за графити и татуировки в Амстердам стига до идеята да откупува парчета татуирана кожа. "Всички хора прекарват живота си в търсене на безсмъртие, а това е семпъл начин да получат частица безсмъртие"... Това е история от днес. Ще ви припомня какво още прави ван дер Хелм, но преди това следва разказът на Дамяна Велева от радио "Свободна Европа", която ни връща 80 години назад във времето на Втората световна война.
Разговор с нея, както и с доц. д-р Косара Дреновска от клиниката по кожни и венерически болести към Александровската болница. Намек за кожата и от Яна Стоянова, гримьор от Ню Бояна Филм Студиос.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
"Застрашената природа" през погледа на изгряващите поети – дискусия със стипендиантите от второто издание на Международната поетическа конференция в Копривщица на фондация "Елизабет Костова" Анастасия Стоева, Камелия Панайотова и Свилен Иванов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Композитор, диригент, общественик – проф. Пламен Джуров, втора част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Младата артистка Amira. За музикалните и театралните й занимания, и как чрез изкуството можем да направим живота си по-пълноценен.
• Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на минералните бани в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Гост: Константин Бейков – хоров диригент, аранжор и вокален изпълнител, член на акапелната формация "Спектрум". Той разказва за това как се постига съвършената многогласна джаз звучност, за своя път към ансамбловото пеене, както и свързаността на джаза с другите жанрове в неговия живот. Слушаме както творби на Константин Бейков, така и някои джаз ансамбли и изпълнители, от които той е заимствал за изграждането на своя стил.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Лина Мачева, Пламен Георгиев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 23.05.24 в 08:35

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35