Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: БНР

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и развитието си във времето моите ученици ме карат да се замислям за онези проблеми, които иначе в ежедневието трудно можем да забележим. Поколенията се променят, а с тях се променяме и ние – по този начин Времето ни принуждава да вървим напред. Но пък какво по-хубаво от това да видиш свой ученик като водач на група в някой световен оркестър, например? Всичко това ме стимулира да продължавам – то е двигателят, който ме кара да искам още и още, но не само от младите колеги, а и от самия себе си!"

Това не е първата ни среща със Станислав Почекански – той ни гостува и през 2021-а, в най-мрачните времена около пандемията от коронавирус. Но водени от принципа на Хераклит "Човек никога не стъпва два пъти в една и съща река, защото това не е същата река, и той не е същият човек", след тригодишно прекъсване отново го поканихме в студиото на "Предаване без име" и установихме, че действително за тези три години страшно много неща са се променили – не само в обществото и в ситуацията около нас, но и в живота и професионалната дейност на г-н Почекански. Кои са те, можете да научите, ако ни слушате в двете поредни издания на "Предаване без име" – на 18 и 25 май от 11.00 часа по програма "Христо Ботев".

Част от изключително интересния разговор ви предлагаме в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41

Китарният ас Ингви Малмстийн отново у нас

Бах. Антонио Вивалди. Джими Хендрикс. Пражката филхармония. И Чешката – с хор. "Фендер Стратокастър". Ферари. Ейприл. Пловдив, 2024 година. Пръстът на Съдбата е свързал по невероятен начин тези хора, места, събития, за да ни срещне на живо с китарния Бог, написал със златни букви Библията на неокласическия хеви метъл. Повелителят на струната нарича..

публикувано на 17.06.24 в 12:01