Предаване без име

събота, от 11.00 до 12.00 часа

Поле за изява на българските музиканти от различни жанрове - световноизвестни или изгряващи в момента. Под мотото „Малки истории за големи музиканти“ то предлага по-нестандартен поглед към живота и кариерата на певци, инструменталисти, диригенти и композитори. В откровен и интимен разговор с водещата те разкриват неизвестни за широката публика страни от личния си живот, споделят подробности около своя избор на професия, както и жертвите и трудностите, с които е свързан той. Звучи и музика в тяхна интерпретация. Задължително условие е всеки гост на предаването да разкаже някаква „малка история“ от кариерата или личния си живот, която до този момент не е разказвал никъде другаде. Вторият план на предаването е изграден върху кратки, забавни истории от живота на класическите световни композитори и изпълнители, както и анекдоти за музиканти (илюстрирани със съответна музика в тяхно изпълнение).

Екип: Аделина Александрова

Публикации

Константин Илиевски и Аделина Александрова

Диригентът Константин Илиевски – НЕ пандемията е най-страшният проблем на човечеството в момента

Той живее в Братислава вече повече от 20 години, но никога не е прекъсвал активните си творчески връзки с Родината. Музицира активно с редица български състави и по няколко пъти годишно изнася концерти у нас, дори и в сложната ситуация, в която изпаднахме..

публикувано на 13.11.20 в 13:25
Найден Тодоров и Аделина Александрова

Диригентът Найден Тодоров: Надеждата може да победи всичко

След дългото принудително прекъсване, наложено от Covid-19, „Предаване без име“ отново разтваря широко врати за българските музиканти. Един от  първите  гости „на живо“ в студиото  е диригентът Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония, който..

публикувано на 02.10.20 в 10:10
Любо Денев и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Медиите имат възпитателна роля и трябва да налагат добрия вкус

Тази среща бе замислена отдавна, но се случи така, че се състоя в една крайно сложна ситуация. Всъщност разговорът ни с Любомир Денев беше последният ми запис, осъществен „на живо“, преди студиата в Националното радио да бъдат поставени под карантина и да..

публикувано на 27.03.20 в 10:25
Кремена Николова (вляво) и Аделина Александрова

Кремена Николова: Каузата е една – класическата музика

Докато културата е изтласкана на по-заден план, нещата няма как да се оправят – казва пиарът на Софийската филхармония, Кремена Николова, която е специален гост в „Предаване без име“. „Журналистиката е могъща сила, но докато се подлъгваме да отразяваме..

публикувано на 21.02.20 в 10:50
Аделина Александрова и Росен Идеалов

Росен Идеалов: Това е чудесна, ярка музика, която трябваше да стигне до публиката

Повече от половин век е чакал своята звукозаписна премиера концертът на Асен Марков, записан от Росен Идеалов със СО на БНР под диригентството на Марк Кадин . За работата си над произведението, за идеята то да бъде записано в БНР и за някои други бъдещи..

публикувано на 13.02.20 в 09:15
Георги Арнаудов и Аделина Александрова

Нов студиен запис на Георги Арнаудов в БНР – премиерно представяне в „Предаване без име“

Броени дни преди Коледа обичаният от всички български композитор Георги Арнаудов гостува в студиото на „Предаване без име“, за да поднесе своя подарък на слушателите: готовия студиен запис на „Влахерна. Покров Богородичен“ за симфоничен оркестър...

публикувано на 15.12.19 в 08:30
Аделина Александврова и Струнен квартет „Фрош“ пред студиото на „Предаване без име“.

Струнен квартет „Фрош“ гостува на „Предаване без име“

За 12-те години на своето съществуване струнен квартет „Фрош“ си извоюва завиден авторитет. Създаден през 2007 г. в София, съставът започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР – Солистите на радиото. Осъществява редица..

публикувано на 07.06.19 в 13:51
Аделина Александрова и Владислав Григоров

Владислав Григоров: живеем в 21-и век и трябва да се съобразяваме с реалностите

Проф. Владислав Григоров е една от легендите в българското музикално-изпълнителско изкуство. Великолепен валдхорнист, той е прочут с несравнимия си тон и блестящи възможности като инструменталист, а името му присъства трайно в музикалния ни живот над..

публикувано на 19.04.19 в 11:00
Момент от награждаването

„Златна лира“ за водещата от програма „Христо Ботев“ Аделина Александрова (видео)

Ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци присъди своето най-високо отличие – „Златна лира“ – за високи художествено-творчески постижения и по повод 30 години творческа дейност на Аделина Александрова - музикален журналист и водещ..

публикувано на 08.04.19 в 11:30
Лия Петрова и Аделина Александрова в студиото на „Предаване без име“

Цигуларката Лия Петрова: Бъдете винаги верни на себе си!

Лия Петрова e родена през 1990 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8-годишна възраст получава медал „Моцарт“ за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 г. тя е приета в Hochschule fur Musik und..

публикувано на 01.03.19 в 09:35