Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Снимка: pravoslavenhram.com

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника.

Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението на св. император Константин I Велики християните най-после получават правото да изповядват своята вяра и да проповядват словото Божие.

Императорът се възкачва на престола на Западната римска империя през 306 година, като управлението му се слави с любов, кротост и мъдрост. Християните в рамките на неговата империя се радват на благоденствие, докато техните братя по вяра в Италия страдат, угнетени от Цезаря Максенций. Константин повежда битка срещу насилника, в която става победител, воден от знамение. Пред портите на Рим императорът вижда в небето сияещ кръст и побѐден надпис. Преди битката военачалникът заръчва да бъде направено знаме, приличащо на кръст, както и да бъдат изобразени кръстове на бойните снаряжения на войниците. На триумфалните врати на града, построени в чест на св. император Константин, е написано, че битката е спечелена с Божията помощ.

През 324 година Константин I Велики става пълновластен владетел на цялата Римска империя, в рамките на която християните се ползват от владетелското покровителство. Императорът се покръства и спомага разпространението на християнската вяра.

Св. император Константин е инициатор на създаването на Миланския едикт, който през 313 година дава възможност на християните да изповядват своята вяра свободно. По времето на неговото управление е свикан и Първият вселенски събор в Никея, който осъжда арианската ерес и утвърждава първата част от Символа на вярата.

По заръка на св. император Константин започва строежът на храмове в Константинопол и Йерусалим. При разкопките на Голгота царица Елена открива Животворящия Кръст Господен.

Св. император Константин I Велики е първият държавен глава, осъзнал нуждата от свобода на вероизповеданието. Съветван да изгони от Рим еретиците, той отвръща, че не насила трябва да се пристъпва към християнската религия и всеки трябва необезпокояван да изповядва своята вяра.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22