Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други именити представители на тази традиция в съвременната музика.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Ирландия и Шотландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Панайот Стойчев, Татяна Скечелиева, Малин Домозетски, Галя Петрова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Най-голямото богатство" от Ран Босилек

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебната флейта" от Камил Бернарж

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Кори Тейлър, знаменитият фронтмен на "Слипнот" и "Стоун Сауър", пристига със собствена банда за концерт в "Арена София" на 30 май.
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Какво показва второто проучване за достъпа до култура в България, проведено от агенция "Алфа рисърч" съвместно с "Фабрика за идеи" и Обсерваторията за икономика на културата. Каква е динамиката спрямо данните от миналата година и съотнесени с данни от други европейски държави – разговор с Янина Танева от "Фабрика за идеи" и Диана Андреева от Обсерваторията за икономика на културата.
• Разговорът: За предстоящата на 30 май премиера на филма-концерт "Еxperience pop opera в български свят", заснет в Античния театър на 13.09.23 година – разговор с Красимир Аврамов
• Подкаст "Поколението Z" на проекта "Евранет плюс": "Поколението Z и отлагането на мерките срещу климатичните промени". Автор: Емил Костов.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Седмицата: Коментар.
• Културен код: "Гайдарят" или един роман за любовта на обикновения българин към всичко свято с писателския талант на един дипломат от кариерата – разговор с автора Светлозар Панов.
• Мисия Terra Култура: Да възстановим сградата на Държавната опера – Русе, и да проправим път към новата й сцена заедно!
Обявяваме мисията с директора Пламен Бейков в навечерието на премиерата на балета "Пожар" на 7 юни, по музика на Дмитрий Шостакович, на общинската сцена в Доходното здание. Спектакълът е своеобразна покана за размисъл и действие както към публиката, така и към институциите, от които зависи възстановяването на сцената на Русенската опера след пожара през 2020 година.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• "Младежки джаз фест София”/2024 – форум за изява и среща на млади творци, работещи в сферата на джаза и импровизацията. Събитието ще се състои от 30 май до 1 юни 2024. Разговор с организатора - композитора и музикален педагог  Йордан Владев.
• Нови продукции: From Here на певицата, авторка и аранжорка Алиса Олгуд (Alyssa Allgood).
• Нови сингли на Елиане Елиас, Стейси Кент, Лоивей (Laufey)…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи – разговор с директора на форума Искра Джанабетска.
• "Меко казано" – разговор с Диа Мантова, режисьор на спектакъла на сцена "Дерида".
• "Слова – прозорци" – разговор с Антония Дуенде за изложбата ѝ в галерия "Мисията".
• "Дарителство" – разговор с Боряна Кирилова за минисериала и енциклопедията.
• "Танц" – един от издателите на списанието Стефан Щерев представя годишния му брой.
• "В двореца" – продуцентът Цанко Василев за предстоящия Международен фестивал за късометражно кино и завършилия фестивал в Кан.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Даниела Найденова
Спомен за пианиста и педагога проф. Любомир Динолов.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Най-хубавото се вижда само със сърцето
В предаването отчитаме резултатите от XV поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". В ефир звучат наградените творби и авторите им, както и коментарите на журито. С гостите в студиото – участници в конкурсите, членове на журитата през годините и други, разговаряме за развитието на конкурса и значението му за хората с увредено зрение.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Уроците на Темида: Най-странните  и абсурдни закони в света
Без претенции за научна изчерпателност и задълбоченост, а по-скоро с чувство за хумор и желание да  забавляваме слушателя, ще му разкажем за най-странните и абсурдни закони в света.
Ще обясним причините, поради които са били създадени и заради които съществуват и днес; какво изразяват и за какво ни говорят...
Гид в юридическия Абсурдистан ни е Снежана Цекова – главен асистент по История на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Остаряването – една от най-актуалните човешки тревоги. Разговор с психиатъра, преподавател и писател д-р Владимир Симов, който живее и работи във Франция. Той е автор на новото издание "Остаряването", което проследява психологическите и културните аспекти на процеса и дава надежда за постигането на "златно време" в края на човешкия живот.
Анкети по темата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Снежанка Йорданова разказва за XIX Национален събор-надпяване "Авлига пее".
• Свилен Христов отправя покана за концерт-спектакъла "Майчина клетва".
• Стоянка Тенова с подробности за VI Национален фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала в Люцерн. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Яник Незе-Сеген. В програмата: Лили Буланже – "В една тъжна вечер"; Антон Брукнер – Симфония № 8 в до минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Как драматургията може да се превърне в проза и как един писател се вдъхновява от действителността? Сатирата в новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
• Монго Сантамария  е един от виртуозите на конги, който успява да поддържа бляскав оркестър в продължение на четири десетилетия. Той успява да интегрира многообразието на латиноамериканската музика чрез перкусионния инструмент конги в американския джаз и по-конкретно в ритъм енд блус и соул музиката.
• Джими Смит – още един голям музикант, роден през 20-те години на миналия век. Повече от 35 години той е избиран от критика и публика като най-големият майстор на хаммон орган. Превръща се в изключителен виртуоз на този инструмент и успява чрез него да бъде алтернатива на все още разпространената биг бендова звучност.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 15.06.24 в 09:36

Събота, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Ayreon - The Theory of Everything. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.06.24 в 17:33

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Георги Гълов, Весел Цанков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 13.06.24 в 08:20