Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други именити представители на тази традиция в съвременната музика.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Ирландия и Шотландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Панайот Стойчев, Татяна Скечелиева, Малин Домозетски, Галя Петрова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Най-голямото богатство" от Ран Босилек

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебната флейта" от Камил Бернарж

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Кори Тейлър, знаменитият фронтмен на "Слипнот" и "Стоун Сауър", пристига със собствена банда за концерт в "Арена София" на 30 май.
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Какво показва второто проучване за достъпа до култура в България, проведено от агенция "Алфа рисърч" съвместно с "Фабрика за идеи" и Обсерваторията за икономика на културата. Каква е динамиката спрямо данните от миналата година и съотнесени с данни от други европейски държави – разговор с Янина Танева от "Фабрика за идеи" и Диана Андреева от Обсерваторията за икономика на културата.
• Разговорът: За предстоящата на 30 май премиера на филма-концерт "Еxperience pop opera в български свят", заснет в Античния театър на 13.09.23 година – разговор с Красимир Аврамов
• Подкаст "Поколението Z" на проекта "Евранет плюс": "Поколението Z и отлагането на мерките срещу климатичните промени". Автор: Емил Костов.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Седмицата: Коментар.
• Културен код: "Гайдарят" или един роман за любовта на обикновения българин към всичко свято с писателския талант на един дипломат от кариерата – разговор с автора Светлозар Панов.
• Мисия Terra Култура: Да възстановим сградата на Държавната опера – Русе, и да проправим път към новата й сцена заедно!
Обявяваме мисията с директора Пламен Бейков в навечерието на премиерата на балета "Пожар" на 7 юни, по музика на Дмитрий Шостакович, на общинската сцена в Доходното здание. Спектакълът е своеобразна покана за размисъл и действие както към публиката, така и към институциите, от които зависи възстановяването на сцената на Русенската опера след пожара през 2020 година.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• "Младежки джаз фест София”/2024 – форум за изява и среща на млади творци, работещи в сферата на джаза и импровизацията. Събитието ще се състои от 30 май до 1 юни 2024. Разговор с организатора - композитора и музикален педагог  Йордан Владев.
• Нови продукции: From Here на певицата, авторка и аранжорка Алиса Олгуд (Alyssa Allgood).
• Нови сингли на Елиане Елиас, Стейси Кент, Лоивей (Laufey)…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи – разговор с директора на форума Искра Джанабетска.
• "Меко казано" – разговор с Диа Мантова, режисьор на спектакъла на сцена "Дерида".
• "Слова – прозорци" – разговор с Антония Дуенде за изложбата ѝ в галерия "Мисията".
• "Дарителство" – разговор с Боряна Кирилова за минисериала и енциклопедията.
• "Танц" – един от издателите на списанието Стефан Щерев представя годишния му брой.
• "В двореца" – продуцентът Цанко Василев за предстоящия Международен фестивал за късометражно кино и завършилия фестивал в Кан.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Даниела Найденова
Спомен за пианиста и педагога проф. Любомир Динолов.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Най-хубавото се вижда само със сърцето
В предаването отчитаме резултатите от XV поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". В ефир звучат наградените творби и авторите им, както и коментарите на журито. С гостите в студиото – участници в конкурсите, членове на журитата през годините и други, разговаряме за развитието на конкурса и значението му за хората с увредено зрение.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Уроците на Темида: Най-странните  и абсурдни закони в света
Без претенции за научна изчерпателност и задълбоченост, а по-скоро с чувство за хумор и желание да  забавляваме слушателя, ще му разкажем за най-странните и абсурдни закони в света.
Ще обясним причините, поради които са били създадени и заради които съществуват и днес; какво изразяват и за какво ни говорят...
Гид в юридическия Абсурдистан ни е Снежана Цекова – главен асистент по История на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Остаряването – една от най-актуалните човешки тревоги. Разговор с психиатъра, преподавател и писател д-р Владимир Симов, който живее и работи във Франция. Той е автор на новото издание "Остаряването", което проследява психологическите и културните аспекти на процеса и дава надежда за постигането на "златно време" в края на човешкия живот.
Анкети по темата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Снежанка Йорданова разказва за XIX Национален събор-надпяване "Авлига пее".
• Свилен Христов отправя покана за концерт-спектакъла "Майчина клетва".
• Стоянка Тенова с подробности за VI Национален фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала в Люцерн. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Яник Незе-Сеген. В програмата: Лили Буланже – "В една тъжна вечер"; Антон Брукнер – Симфония № 8 в до минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Как драматургията може да се превърне в проза и как един писател се вдъхновява от действителността? Сатирата в новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
• Монго Сантамария  е един от виртуозите на конги, който успява да поддържа бляскав оркестър в продължение на четири десетилетия. Той успява да интегрира многообразието на латиноамериканската музика чрез перкусионния инструмент конги в американския джаз и по-конкретно в ритъм енд блус и соул музиката.
• Джими Смит – още един голям музикант, роден през 20-те години на миналия век. Повече от 35 години той е избиран от критика и публика като най-големият майстор на хаммон орган. Превръща се в изключителен виртуоз на този инструмент и успява чрез него да бъде алтернатива на все още разпространената биг бендова звучност.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35