Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 28 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от южните щати на САЩ.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Пановски, ансамбъл "Пирин", Никола Ганчев, Божанка Величкова, Любомир Петов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка за Краля Слънце" от Марко Ганчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ваканцията на Съни" от Франсеп

от 8.06 до 10.00 часа
Предизборен диспут
водещ: Светлозар Желев

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират гражданска енергия и най-често се концентрират в "за" и "против" конкретни съоръжения, а не по същество в питането за бъдещето на отпадъците. Какво ни казва отпадъкът питаме доц. Велислава Петрова ден преди дискусията (организирана от катедра Културология на СУ) около книгата ѝ "Отпадъкът като ресурс и въображение. Антропологически перспективи".
• Доц. д-р Владимир Божилов, зам.-декан на Физическия факултет, ще представи Пролетния ден на кариерата във ФзФ на 30 май - инициативата цели да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за образование и за кариерно развитие в голям брой сектори.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• С тържествен концерт Splendour Musicus на 29 май в зала "България" ще бъдат отбелязани 30 години дипломaнтически отношения между Република България и Суверенния Малтийски oрден. Разговор с диригента на концерта проф. Виржиния Атанасова.
• Годишните награди на Съюза на българските писатели, представени от председателя на СБП Боян Ангелов.
• Светлин Симеонов – музикален продуцент в БНР за премиерата на втората си книга "Будуващо сърце".
• "Изкуство в помощ на изкуството" – благотворителна изложба в галерия "Анел". Разговор с д-р Юлиан Станкулов, преподавател в НХА.
• "Опиат" – спектакъл на Михаил Бонев и Адриана Славова с премиера в РЦСИ "Топлоцентрала".
• Ивелина Берова за фотоизложбата си "Причини" в Триъгълната кула на Сердика.
• "Равновесие" – изложба на Гергана Минкова в галерия "Нюанс".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Концерт на Йестин Дейвис – контратенор, с ансамбъл The English Concert по ръководството на клавесиниста Кристиан Безойденхаут. В програмата: кантати и инструментални концерти от Йохан Себастиан Бах.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Делът на българите католици в книжовната и по-общо в културната история на България – нови изследвания и публикации по темата – проф. Марияна Цибранска, гл. ас. Магдалена Абаджиева.
• 30 години "За думите": В капана на думите с проф. Кирил Топалов.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: езиковата подготовка на бъдещите журналисти – по повод третото преработено издание на учебника "Медиен език и стил: теория и съвременни практики" на проф. Андреана Ефтимова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Кожата и нейната епоха – Четвърти епизод: "Втората кожа"
Инструментите – мембромофони. Освен за  гайдата и тъпана, за които стана дума, сега разказът е за гуслата, дайрето и тарамбуката.
Каква е философията на маскирането и защо основен елемент в него е кожата? Какви са националните ни традиции в маскарадните  игри?
Гримът в киното и гримът в театъра. Каква е разликата между бюти грим и грима на сцената и пред камерата? За какво служи дигиталната техника и как се прави втора кожа? За младите, старите, белите и черните кожи и защо гримьорът трябва да е една щипка художник, когато работи с лицето на човека пред него.
В епизода участват гл. ас. д-р Милена Любенова и доц. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и Яна Стоянова, гримьор от Киноцентър "Ню Бояна".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Традициите на дарителството в България през погледа на киното - разговор за историите на едни от най-големите български дарители със създателите на популярно-документалния минисериал "Дарителите" Светла Цачевски, програмен директор "Култура" от фондация "Лъчезар Цоцорков", и Цецка Караджова, председател на УС на Български дарителски форум.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Диляна Трачева
Директно от Първо студио – концерт на Вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Разговор за новия брой на "Ботьов лист", който отбелязва 145-годишнината от издаването на първия брой на вестника, посветен на Христо Ботев, който се е списвал първоначално от Студентски дружества във Враца. Издаването на този вестник не е преставало от 1879 г. досега. От 2017 г. вестникът "Ботьов лист" се издава от Красимир Григоров – историк и журналист от Враца и се разпространява безплатно в училища, читалища, културни центрове и посолства на България по света. Акцентите в настоящия брой са: 150-годишнина от рождението на Ботевия вестник "Знаме", брой и състояние на българските печатници (25 на брой, отпечатали 120 книги в периода от 1863 до 1878 г.) и други непознати факти от живота и творчеството на гения Ботев.
• Разговор с издателя Пламен Тотев относно романа на датската писателка Сесил йо-Гейсен, който е вече по книжарниците и ще бъде представен на пролетния панаир на книгата. Романът поставя въпроса за мръсните игри на фармацевтичната индустрия – един доста актуален проблем.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Соловата функция поемат около четири милиарда различни тембри, защото темата-инструмент е синтезираният звук. Как звучи музиката, резултат от съчетание между необятните възможности за постигане на звук, които предлага синтезатора като музикален инструмент и още по-необятния свят на джаза – това ни показват Хърби Хенкок, Чик Кърия, Джо Завинул, Уедър Репорт…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05

Събота, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми: Strangers on A Train с първите две части от трилогията Тhe Key – Part I - The Prophec и art II - The..

публикувано на 21.06.24 в 16:05

Петък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Бленика от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Четвъртък, 20 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме две любими дами - в началото мини-албума на Мелъди Гардо "Сайонара, моя любов", а след нея Юн Сун На на живо от..

публикувано на 19.06.24 в 08:25

Сряда, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Музиката, която обичам приключва темата за качването на небето, дори и със стълба. Като част от текста на "Ла Бамба". от..

публикувано на 18.06.24 в 16:53