Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в "Любовен еликсир"
Снимка: Met Opera Archives

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами, когато пуснете радиото и някой пее знаете, че това съм аз! Гласът ми не може да бъде сбъркан с никой друг…"

Публиката наистина боготвореше Павароти и спектакълът на "Любовен еликсир" е поредното доказателство за това. Независимо дали в театъра или на концерти на открито, които обединяваха стотици хиляди обсебени от свръхмагнетизма, от ослепителната харизма на Лучано. А той бе идеалното въплъщение на суперзвезда! Твърдят, че е най-популярният и обичан тенор след Карузо.

Твърдят го и меломани, и критици. Заради разкошния, сякаш необятен глас, разпознаваем на мига. Заради силната индивидуалност и невероятна лекота, с която общуваше и от сцената, и в живота.

Маститият педагог Еторе Кампогаляни предрича на Лучано бляскава кариера още през 1961: тогава идва първата победа на конкурса за вокалисти в Реджо Емилия.

Година по-късно Павароти се появява на сцената в Палермо като херцога в "Риголето", а Тулио Серафин ръководи спектакъла.

"Тогава за пръв път ме окуражи музикант от такъв ранг! Кариерата ми започна многообещаващо, но можеше да приключи и твърде скоро. Провървя ми, защото ме забеляза Алесандро Зилиани – известен импресарио от Милано", разказва великият тенор. Следва дебют в Ла Скала, Ковънт Гардън, Виенската държавна опера, Сан Франциско, МЕТ…

Павароти се превръща в легенда. Ще го усетите и в този спектакъл. Още с появата му, с първата каватина Лучано вече се носи на крилете на всеобщото обожание. В този смисъл трудна без съмнение е задачата на партньорите му, но сопраното Джудит Блегън с лекота се вмъква в образа на дяволитата Адина. Белкоре е баритонът Джон Риърдън. Като д-р Дулкамара се преобразява басът Ецио Фладжело, а сопраното Лорета ди Франко – като Джанета. Макс Рудолф ръководи хора и оркестъра на МЕТ.

Доницети пише една от най-хубавите си комични опери за рекордно кратък срок – 14 дни! Авторът на либретото Феличе Романи преработва текста на Йожен Скриб, писан за френския композитор Даниел Обер. Премиерата на "Любовен еликсир" на 12 май 1832 година в Милано се превърнала в истински триумф за Доницети, а следващите 30 спектакъла са разпродадени буквално за часове…

И още: Неморино на Павароти влиза в Рекордите на Гинес. 24 февруари 1988 година – в Дойче Опер Берлин представят "Любовен еликсир". Еуфорията е неописуема: след оглушителни овации тенорът се появява… 165 пъти на сцената! Ей, Богу не е за вярване! Трудно е да се преброят тези 165 пъти! Но това е Лучано Павароти. Синоним на красотата на човешкия глас: "чист като планински поток, невероятно изразителен с рядко красив тембър, широк диапазон, палеща страст… Глас, който блика сякаш от небесата…" Как ли не опитват критиците да облекат в думи и понятия това чудо на природата – гласът на Лучано Павароти! И какво по-ярко доказателство от Una furtiva lagrima – гениалната мелодия на Доницети, създадена сякаш тъкмо за Лучано Павароти.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10