Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

Снимка: spiritofpleven.com

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт, публикувани между 2000 и 2023 година. Редактор на книгата е проф. Елисавета Вълчинова-Чендова, която е автор и на предговора, а инициатор за издаването на сборника е Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен.

"Споделена музика" събира материали за многобройните изпълнения и премиери на произведения от български автори, осъществени от Плевенската филхармония през последните седем десетилетия, както и за световноизвестни инструменталисти и диригенти, които са гостували в Плевен или са изнасяли концерти с филхармонията. Специално внимание в книгата е отделено и на образователните концерти, които музикантите изнасят пред детска аудитория през годините, защото авторката Августина Серафимова е убедена във важната роля на класическата музика за доброто възпитание на всяко дете. Освен информация за историческото развитие, статии и интервюта за Плевенската филхармония, изданието включва и много снимки от концерти на оркестъра.

Августина Серафимова (вляво) и Анелия Дечева
В музикалната култура на България имат място както големите оперни звезди Гена Димитрова и Катя Попова, така и много други, родени и израснали в Плевен, или свързали съдбата си с града талантливи творци. Един от тях е диригентът Георги Нотев. Роден през 1942 г. в София, той завършва хорово и оркестрово дирижиране в класовете на двама от най-големите ни музиканти – Васил Арнаудов и Константин Илиев. Специализира в Консерваторията в Ленинград при Николай Рабинович, а след това и в Залцбург при Бруно Мадерна. От 1982 г. Георги Нотев преподава в Българската държавна консерватория, междувременно е бил главен диригент на Видинската и Плевенската филхармония и Плевенската опера, а от 1997 г. е главен диригент на Софийската опера.

В Плевен считат, че този музикант има огромна заслуга за развитието на класическите жанрове в града, където Нотев работи с отделни прекъсвания в продължение на три десетилетия и половина - от 1973 до 2008 г. Той е един от основателите на Плевенската опера "Христо Бръмбаров". Благодарение на него филхармонията достига завидно професионално ниво, а репертоарът на състава обхваща огромен брой творби от различни жанрове и епохи. През 2002 г. общинският съвет в града го удостоява със званието "Почетен гражданин на Плевен". Георги Нотев е един от основателите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци в рамките на Лауреатските дни "Катя Попова", както и на Националния конкурс "Гена Димитрова".

Августина Серафимова и Ваня Делийска
Във фонотеката на БНР са запазени внушителен брой регистрации (предимно документални, разбира се) на Плевенската филхармония и Георги Нотев. Повечето от тях са на български творби, някои -  изпълнени за първи път. Но буквално поразена останах от един студийно осъществен през 1982 г. запис на симфоничната сюита "Шехерезада" опус 35 от Николай Римски-Корсаков. Специално внимание заслужава концертмайсторът в това изпълнение – соловите изяви на изтъкнатата цигуларка и педагог Валентина Бунарджиева са възхитителни.

В звуковия файл можете да чуете както две части от "Шехерезада" в изпълнение на Плевенската филхармония, така и какво е споделила пред журналистите и колегите Августина Серафимова – дългогодишен преподавател по музикално-теоретични дисциплини в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен и музиколог на Плевенската филхармония, по време на представянето на ценното ново издание в Студио Музика на зала "България".

Снимки: spiritofpleven.com
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09

Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" – с концерт на 11 юли в НДК

Носителят на шест статуетки и 12 номинации на наградата "Грами" Джейкъб Колиър – мултиинструменталист, изпълнител, автор на песни и продуцент ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор "Мистерията на българските гласове". С тях ще бъдат още "Кварто квартет" и композиторът Георги Андреев. Това ще се..

публикувано на 27.06.24 в 07:43

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29