Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 8 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гостуват ни група SEVI, с които говорим за очертаващото се като много ангажирано лято, с редица участия в западноевропейски фестивали и национално турне, както и за промените в състава на групата и най-новото им видео към песента World That Doesn’t Fit.
• Новини от българската и световна музикални сцени.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Атанас Вълчев, Елена Динева, Андон Даскалов, Величка Златева, Марин Иванов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Босна, общ. Ситово, област Силистра.
Разкази за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, поминъка и младите хора, за делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Питаме третокласниците от "Българско школо", какво ни прави истински богати?
• Четене с разбиране: представяме книгата "Какво значи да си богат" – разговор с автора Катя Антонова.
Питаме децата от 125 средно училище "Боян Пенев" кой живее в един дворец?
• Героите разказват: представяме Версайския дворец в Париж.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Големите надежди" – под това мото преминава разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. С проф. Димитър Младенов и проф. Калоян Давидов разискваме урологичните проблеми, свързани със здравето на жени и мъже от различни възрасти. Акценти: уголемена простата и карцином, инконтиненция, сексуални функции. Подчертаваме профилактичните, терапевтичните и хирургични методи и оптимистичните прогнози при лечението. Интервю с проф. Емилио Емилиани от Катедрата по урология на университета в Барселона.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Да закусим заедно с Питури по ичеренски – любимата закуска от село Ичера ще приготвим заедно с директора на Бургаския исторически музей д-р Милен Николов.
• Световен ден на трансплантираните атлети и посланието към семействата на трансплантирани и очакващи животоспасяващата операция – с Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".
• Йога за деца в Пловдив и как се плете приказка – разговор с Анелия Лазарова и децата от групите по йога, плетене и бродиране.
• "Ден на бащата" в Националния военно-исторически музей – директно включване на стажант-репортера Юлиана Станимирова.
• 155 години от учредяването на читалище "Надежда" във Велико Търново – отбелязваме годишнината с Виолета Белчева, секретар на читалището.
• Вкусът на истината: Торти и вино
• Гостува ни професионалното семейство на Дигитална дирекция на БНР: Диана Костова, Иво Тодоров, Златко Желев и Димитър Ганев.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува Лилия Тошева, директор на ОКИ Дом на културата "Средец".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Какво очакваме от образованието по литература в средните училища? Какво обуславя подходите в рамките на началния курс и последващите етапи? На какво почиват самите концепции за "задължителна" литература? Каква степен на задължителност си представяме, когато говорим за литературен канон? Разговаряме с преподавателите Борис Илиев и Лъчезар Томов.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Кристал Гейл и Оливия Нютън Джон – две успешни кънтри и поп певици през 70-те и 80-те години. Песни от техните хитови колекции: Crystal Gayle Brown eyes blue – the best of Crystal Gayle,  Olivia Newton John – The definitive collection.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
• Разговор с Иво Попов, млад художник, който продава автопортрети на класически автомобили за ценители на превозните средства, които успешна продава и извън България. Разкрива ни повече за своята академия, която създава с цел да помага и на други артисти да продават успешно изкуството си.
• Росица Чубанова говори за своя творчески път и преподаването на деца и млади таланти художници в нейното ателие "Любов" в Бургас.
Събеседници: Иво Попов, художник, и Росица Чубанова, художник.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Старите доспехи сменяй с нови дрехи: "Нашата лудница гласува за Путин" на група "РабФак".
- Последният състав на все така неизменно предвождания от Александър Eлин многолюден колектив
- РабФак – съкратено от работнически факултет + F*ck
- За мечтите на обикновеното руско момиче, сатиричните нотки и липсата на чувство за хумор
• ЧРД на Дамян Милекович
- от родния Загреб и десетки банди, през авангардния метъл и рок проект "Енимъл кълектив", до последния състав на старите пушки "Дивле ягоде"...  
- "...Музиката все свири мен".
• "Ще купя за нас часовник", сингълът от диска "Mali oblak ljubavi" на знаменития Желимир Бебек-Желко, рок певец, композитор и мултиинструменталист
- Бившият член на "Индекси" и "Биело дугме" в солова акция, подкрепен от млади лъвчета
- Времето в часовниците преди Перестройката и след това
• Лили Иванова: "Това съм аз", великолепна интерпретация по мелодията "Porque te vas" на испано-британска вокалистка и композитор Жанет, включена в саундтрака към "Да отгледаш гарвани", драматичния филм на звездния Карлос Саура.
• LMK (=Let Me Know). Езра Косич Алибегович, или само Езра - нов артист на Nika Slovenia и Warner Music Poland с уникален глас, чудесен английски и способност да твори в различни стилове.
• Наричат украинеца Естас Тонне "Бог на китарата", но струнният аксмен (по паспорт Станислав Тоне) определя себе си просто като съвременен трубадур - в акустичен мултижанров джем.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси.
Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от 14-и век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от тях, сред които и родът Джераси, се насочва към Балканите, по това време е част от Османската империя. Думата "джераси" на арабски означава човек, който се занимава с медицина. Мнозина от рода Джераси са били медици, някои от тях лични лекари и зъболекари на цар Борис III и на царското семейство. Бащата на противозачатъчното хапче "антибебе” Карл Джераси е чичо на Яков.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Веселите момчета" от Светослав Драганов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Светът разказва истории: Гьобекли тепе в Република Турция днес е един от най-важните археологически обекти в света. Учените го определят като най-старото мегалитно светилище и казват, че въпреки че едва 5% от територията му е проучена, новите изследвания на това място пренаписват историята на човечеството.
• Пътуване с деца: Медвен – родното място на революционера, политик, журналист и писател Захари Стоянов. Валери Леков ни води в къщата-музей на Захари Стоянов.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Директно от Метрополитън опера - Ню Йорк - Спектакъл на "Орфей и Евридика" – опера в три действия от Кристоф Вилибалд Глук. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Джей Дейвид Джаксън. В ролите: Антъни Рот Костанцо, Инг Фан, Елена Вилялон.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 22 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Редактор: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора" – спектакъл с публика в Хасково и концерт "Златният кос". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 21.09.24 в 08:30

Събота, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

Петък, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.09.24 в 08:25

Четвъртък, 19 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последна засега..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30