Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" артфестивала за деца и тийнове в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов

| обновено на 15.06.24 в 14:57

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите.

В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници за деца и тийнейджъри. Родителите могат да присъстват и да доведат децата си по всяко време с вход свободен, и да останат, за да споделят емоцията от преживяването.

Димитър Еленов, който напусна този свят преди три години, беше човек с безупречна актьорска репутация и висок морал. Ето защо, по думите на Еленова, учениците му си поставят целта да съхранят паметта му и да продължат мисията му за възпитание чрез изкуство.

Ето какво каза на откриването Розита Еленова, директор на фондация "Димитър Еленов, в откритото студио на програма "Христо Ботев":

"Откривам третия пореден артфестивал "Workshop Еленов‘24". Този фестивал е с мисия. Мисията му е тези млади обитатели на дигиталната сфера да не са просто зрители в театър на света, а да са главни герои с усет към социална отговорност. Няма да ви изненадам с информацията, че мнозинството от младите българи не ходи на театър, изложби, концерти, даже на кино... По-страшното е, че не пеят, не рисуват, не пишат. Изкуството е претопено от индустрията на развлеченията. 

А точно чрез изкуството децата ни се учат да мислят извън стандартните рамки, да намират оригинални решения на сложни проблеми. Изкуството ни представя мощен обектив, през който да изследваме човешкото състояние и ни дава по-дълбоко осъзнаване на нашите емоции, страхове и желания. Чрез изкуството можем да се изправим срещу трудни истини за себе си и света около нас и да бъдем отворени към нови идеи. Животът без изкуство може да доведе до емоционално-интелигентна стагнация. Липсата на културни занимания ограничава нашата способност да разбираме себе си и другите."

Чуйте повече от звуковия файл.

Министърът на културата Найден Тодоров заяви в предаването "Семейно радио":

"Имаме една голяма драма в нашето време – агресията в обществото ни. Онова, което ни пречи да вървим напред. Изкуството учи децата на няколко неща – да си по-добър или по-лош не е критерий, критерият е това ми харесва/това не ми харесва, оценяването не върви в изкуството; 

В изкуството лошо няма – има това, което ни влияе/не ни влияе. Изкуството ни учи да работим един с друг, да имаме комуникация – всичко онова, което в днешното общество е загубено. Цялата тази агресия съществува не защото хората са лоши, а защото са се отучили да комуникират един с друг.

Изкуството учи на това, че всеки един е важен и всеки един зависи от другите."

Чуйте повече от звуковия файл.

Три невероятни дами са свързани с мисията и светогледа на Димитър Еленов. Това са Деляна Хаджиянкова, Светлана Янчева и Йоанна Темелкова.

Деляна Хаджиянкова: "През последните години мисията да възпитаваш децата през изкуството става все по-трудна. Една игра в театъра за детето е някакъв мъничък социален експеримент. Когато то минава през тази зададена игра/задача, цялата му природа възпитава и правила, и свобода, и готовност да реагира в живота си по-лесно и с повече чувство за хумор. Надеждата тук е голяма, защото днес виждаме много събрани деца."

Светлана Янчева: "Аз се надявам тази инициатива да продължи във времето и да се разраства все повече, защото наистина има смисъл. Смятам, че при изграждането си една личност трябва обезателно да се докосне до изкуството, независимо дали това ще продължи в бъдеще. Това по някакъв начин ще даде на детето някаква друга гледна точка към живота. Това е и в памет на Димитър Еленов – наш учител. Аз съм това, което съм, благодарение на него."

Йоанна Темелкова: "Този фестивал ме вълнува и се радвам, че го има. Поздравявам Розита за търпението и страстта, с които прави този важен фестивал. Мисля, че няма човек, който да се занимава с изкуство и да е лош човек. Освен това талантът има нужда от свобода. Това бяха ценните неща, които Димитър Еленов даваше на децата в студиата – да се развиеш, да откриваш."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – "Workshop Еленов‘24" и БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска и Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20