Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други.

Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през 1932 година. Той е един от малкото добре образовани народни изпълнители от това поколение. Завършва математическа гимназия в Шумен и специализира руска филология в Софийски университет.

От дете мечтае да пее красивите смядовски и шуменски песни на родния край. Желанието му се сбъдва и изпълнителят реализира богата звукозаписна дейност за фонда на Радио Варна, Радио София, Радио Шумен, Радио Пловдив и Радио Стара Загора.

Красивият му глас и интересния репертоар, провокираха любопитството ми да науча повече и да подредя пъзела на неговия живот.

Той напусна този свят на 80 годишна възраст, през 2012 година.

Песните му, записани за фонда на БНР, почти не звучат през последните три десетилетия. Музикалните архиви и социалното пространство също не ни предлагат изобилна информация за живота му.

Ето защо потърсих певицата Величка Станева, която е концертирала с Атанас Панайотов из целия Варненски окръг през 70-те години на миналия век.

Разговарях и родственик на Атанас Панайотов - шуменския културен деятел и историк Кънчо Тодоров, който през 2021 година написа книга за изпълнителя ("Невъзможна забрава"), а този септември, за втора поредна година, ще е част от организаторите на националния конкурс с песните на Атанас Панайотов в град Смядово.

Запис от предаването може да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40