Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев:

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Винаги ще има калпазани, въпросът е да бъдат хващани и да има справедливост

Георги Ганев
Снимка: личен архив

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев, икономист, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет. Той коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" връзките между случилите се събития тогава, през съдбата на парите, политиците и медиите, а защо не и главните прокурори на България от 2014-а досега.

"Картината е тъжна за действителността в България. Особено работата на правораздавателната система. Като казусът КТБ концентрира в себе си и работата на правораздавателната система като наказваща, защото съвсем очевидно в този казус има замесени хора с нечисти намерения и постъпки. Със сигурност според мен, биха могли да бъдат намерени съставомерни деяния, които да бъдат преследвани и съответно наказани. Това го нямаше. 

Втората голяма функция на правораздавателната система е да защитава и да налага правата на собственост и да спомага изпълнението на договора. В това нещо, доколкото несъстоятелността на КТБ продължава да е в крайно неясно положение, също така правораздавателната система и останалите държавни тела, които трябва да се занимават с разрешаването на това кое чие е и кой кому какво дължи покрай тази история, също е доникъде. Но процесът е много дълъг. 

Колегите от "Прозрачност без граници" също написаха една книга за системата на почтеност в българското общество, която всъщност не е сработила, показаха големите структурни проблеми в българското общество. Механизмите на имунитет на българското общество срещу такива паразитни проекти като КТБ не сработиха."

Българското общество е формирало мнение от медиите около Делян Пеевски

"Аз съм фундаментално вярващ в демокрацията човек, имам предвид, че обществото си подбира медиите, а не обратно. Това коя медия четеш и от коя се информираш, е решение на хората в обществото. Не са виновни медиите."

Как обществото би повярвало днес на разследването на Йоан Запрянов за "Историческия парк", ако определени медии години наред са му вменявали, че "Кръгът Капитал" са олигарси?

"В крайна сметка тези всичките медии от кръга на Делян Пеевски са с драстично спаднали обороти, според последните данни на НСИ за издателската дейност в България за миналата година. Да, присъствието им в интернет е голямо, но имат и голяма конкуренция на различни от тях медии. А бившите медии на г-н Пеевски не се справят добре с конкуренцията. 

Изобщо, всички проекти на Делян Пеевски основното, на което разчитат, е, че през държавата ще пречат на конкуренцията. Това е основната роля на завладяната държава – да шляпа през ръцете конкуренцията. За тези хора най-прекрасния от всички прекрасни светове е да нямат конкуренти."

Евроатлантизмът на Делян Пеевски

"В този смисъл "да шляпа през ръцете конкуренцията си" г-н Пеевски не може да бъде обвинен в евроатлантизъм. Ако става въпрос за подкрепа за Украйна, по е възможно. Но за честна конкуренция между състезаващи се предприемачи, аз не мисля, че някой може да го заподозре в евроатлантизъм."

Цитатът: "Това искане за разделяне на медиите не е коректно, ангажиментът е общ и ползването на групата е общо." (Делян Пеевски, "Държавата КТБ")

"Т.е. на медиите не се гледа като на бизнес проект, а като на нещо за ползване и до ден-днешен е така. Има нещо все пак интересно за медиите. Все пак са минали десет години оттогава и ми се струва, че хората от по-младото поколение, тези, които друго освен ЕС не знаят. Но ние забелязахме, че този тип проекти, като медийният на Делян Пеевски, зад КТБ такива проекти влизат само там, където могат да разбухат нишата, да размахат бухалките, да откажат конкуренцията и т.н. Защото хората зад тези проекти все пак нещо там разбират от този бизнес модел и как текат парите. Но тези същите нищо не разбират от нови медии и от IT сектора. В тези места те не влизат, защото не знаят кого да ударят с бухалката. Затова не ходят там. Това променя много сериозно медийния пейзаж. Не съм сигурен, че подобни медийни проекти като на Делян Пеевски, които бяха много успешни през 2014-2020 година, ще продължат да бъдат успешни, защото младите просто ползват друг тип медии."

Реката е различна

"В момента господата Борисов и Пеевски, както виждаме и по текущите новини, се опитват да влязат отново в старата река, но тя не е същата, каквато беше преди, защото поколението е друго, българските бизнеси са много по-различни и тези хора знаят как се прави бизнес в нормална конкуренция и са интегрирани в пазара на ЕС."

Силовите институции в България и отношенията им с бизнеса

"Да, тук реката не се е променила много. Това е песимистичната част на разказа. Силовите институции наистина избирателно атакуват бизнеси и хора, но все пак ефективността им срещу определени хора ще е различна, а и тези, срещу които ще се опитват да действат по стария модел, също ще са и са други."

Бизнес проектът КТБ

"Често влизам в спорове с колеги, можела ли е да бъде спасена КТБ? След всичко, което знам за КТБ, не мисля, че е можела да бъде спасена. Това, което установихме, е, че КТБ не беше автентичен банков проект, а беше фонд за финансиране на високорискови с големи експозиции и често през свързани лица проекти. Обаче се финансират с депозити на хора, което е абсолютно забранено. В разбирането в ЕС за банки това е забранено. Това беше големият проблем на КТБ и другият е, че скоростта на разрастване на този проект наистина беше неудържима. Нямаше как да бъде удържан във времето. Той щеше да се срути поради липса на мяра в разрастването на тези рискови практики."

Авторите на проекта и институциите

"Моята тревога е, че поне единият от двамата играчи, Делян Пеевски, не е знаел, че ще се случи така с банката, докато другият – Цветан Василев, от един момент със сигурност е започнал да разбира какво става. За мое голямо съжаление една от институциите, които са отговорни за случилото се с КТБ, е БНБ

Имаме провал и на съдилищата, спомняме си как те обслужваха "проекта КТБ", дори се образуваха "Дела бухалки" срещу журналисти, които пишат за КТБ. Имаме провал на медиите и регулатора СЕМ. Имаме провал и на Прокуратурата, която според нашите разследвания е имала предостатъчно основания да започне навреме разследвания срещу определени хора."

В делото ги няма Делян Пеевски, и Обама, и Путин

"Така де, само дето ние знаем, че го има, ама много, много, много. Включително имаме свидетелски показания от първо лице на хора, които казват – влизам в кабинета на Цветан Василев и на бюрото седи Делян Пеевски. Нещо подобно на това, което каза наскоро Христо Иванов, че Делян Пеевски ръководи заседанията на ръководството на ГЕРБ."

Метафората за завладяната държава

"И горното, но и по-скоро неразследването на случилото се. Защото такива калпазани ги има навсякъде по света и ще ги има. Особено във финансовата система винаги ще има калпазани, които ще правят проблеми. Въпросът е да бъдат хващани в крайна сметка и да бъде раздавано правосъдие, да има някаква справедливост. В САЩ знаем какво се случи с такива калпазани, а тук такова нещо няма."

Правителството Денков, регулаторите и КТБ

"Връзката е именно в регулаторите, защото те са част от непроменения от времето на КТБ до днес пейзаж. Но за свалянето на кабинета "Денков" решението беше изцяло на Борисов. Той наистина в един момент трябваше да избере или да продължи сглобката в рамките на кабинета "Денков/Габриел", което означаваше да се продължи да се работи и за смяна на хората, които работят в регулаторите. Това носеше рискове за г-н Бойко Борисов. Представете си ситуация, в която на някой от сменените в регулаторите му хрумне да възобнови някое от делата, т.нар. "гейт" срещу него. Това е голям житейски риск за г-н Борисов. Той трябваше да избере или това, или Делян Пеевски, който абсолютно му гарантира тотална ненакърнимост на тялото. И г-н Борисов направи своя избор. 

Ако приемем водещата ценност на евроатлантическия свят и западните цивилизации, че върховенството на закона е над всичко, то г-н Борисов и Пеевски не са никак евроатлантици, защото те се борят за свят, обратен на върховенството на закона. Те искат да няма върховенство на закона, а над закона да има преди беше един, а сега двама човека. Две персони, които аз наричам "двата пехливана". Но управлението, ако има редовно правителство, няма да е на г-н Борисов, а на г-н Пеевски."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20