Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията на моряшките песни оживява в спектакъл

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно "шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи през 2019 и 2020 година.

Кораба направляват музикантите Николай Димитров и Полина Петрова от "The Drive of Music" – композитори и аранжори. Екипът включва певци и инструменталисти от различни музикални поприща. Младата, зашеметяваща звезда на симфоничната сцена – Ана-Мария Крайчева, която ще добави изящен сопранов глас и мелодии на флейта. Съвсем в стила на тези моряшки традиции се вписва и бароковата флейта на Гергана Стоилова – професионален флейтист. Акомпаниментът е от Николай и Полина на акустична китара и контрабас. Ударните са от Майк Рам, а съставът от певци включва известния историк и философ Андрей Захариев, гръмогласните оперни певци Георги Бейков и Велислав Нинов, както и познатите на мюзикъл сцената Стефан Стаменов и Йоан Кръстев. Водещ на спектакъла е Симеон Германов – чиято брада, дрезгав глас и сини очи ще ви отведат моментално в бурното море.

В спектакъла са включени двайсет песни и инструментални композиции. Петнадесет от тях са внимателно подбрани "шанти" песни от стари извори – това са мелодии и думи, които действително са звучали на корабите преди сто и повече години. Освен тях, екипът представя няколко нови, авторски композиции, посветени на морето и живота на моряците.

"Искахме да дадем живот на старите песни и да покажем колко вълнуваща е тази морска традиция, но освен това да добавим и свой, съвременен почерк",казва Николай Димитров.

Автентичността на песните е плод на усърдно изследване на стила и досег до сборници на над сто години. Идеята е моряците да се представят като живи, интересни личности – приключенци със свои животи и съдби.

"Целта ни е да се отдалечим от стереотипите за моряка и да обърнем внимание на трудностите, приключенията, вълнуващите случки",споделя Полина Петрова.

Морското пътешествие започва на 21 юни от 20.00 часа в столичния клуб Singles и ще продължи в различни български градове през лятото.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18