Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева и Антон Митов
Снимка: БНР

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано. 

Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и радиоводещ на джаз предаване. Носител на първа награда в категория "Композиция" от Третия международен конкурс по композиция SYN(es)THESIS, първа награда за сценична пиеса "Театър на сенките" в Конкурса на къща-музей "Панчо Владигеров", както и трета награда от Международния конкурс за филмова музика Four For Music.

За приликите между черната овца и две морски свинчета – или защо е посредствена българската музика.

За шест миниатюри за четири ръце на пиано и китареният бунт срещу родителите.

За студентите, световните сцени и кой музикант къща не храни.

И още – в звуковия файл. 

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27
Атанас Карадечев

Скулпторът Атанас Карадечев, който извайва образа на Апостола

С нежна решителност и дълбока вяра скулпторът Атанас Карадечев извайва образа на Апостола, побиращ в себе си душата на българския народ. По повод 187 години от рождението на Васил Левски в пловдивското с. Марково бе открит поредният паметник, дело на Карадечев . Скулпторът гостува в "Нашият ден", за да сподели своето усещане за смисъл и..

публикувано на 19.07.24 в 09:55

Франсоа Артог за времето и неговите кризи

Франсоа Артог нарича книгата си "есе по концептуална история", а основната нишка в него е "режимът на историчност", чиято цел винаги е била (по думите му) да осветлява кризите на времето, т. е. онези моменти, в които ориентирите се разлюляват и настъпва дезориентация, когато се объркват начините на съчленяване на минало, настояще и бъдеще. Както..

публикувано на 19.07.24 в 08:45

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24