Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора". 

"Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и модерни иконописи, създавайки всепоглъщащо преживяване за посетителите. Диан Костов внася свежа, модерна интерпретация в една вековна традиция и създава потапящо преживяване в базиликата. 

В базиликата "Светото сърце" посетителите са предизвикани да изминат духовен път от 3 етапа. "Накъде отиваме" въвежда в света на вярата. Втората част започва с голям трънен венец, под който има огледало. Заставайки под венеца може да се зададе въпроса за "Цената", която плащаме за нашите трудни избори. Третата част – "Пътят", отвежда сред 70 оригинални икони и картини на Диан Костов. 

"Идват много млади хора и споделиха, че изложбата в техните очи представлява съвременен прочит на религиозното изкуство, че го чувстват близко и че то по някакъв начин ги връща към вярата, към църквата, към този вид творчество, което към края на 19-и век е обхващало около 95% от сътвореното в световен мащаб, а днес е едва три-четири процента. Всъщност със съпругата ми Милена Ташкова (с нея изградихме концепцията) точно това искахме – нашите неща да бъдат съвременни, да вълнуват хората и те да ги разбират, сподели в предаването "Следобед за любопитните" авторът Диан Костов. 

В Брюксел живеят над 170 националности и независимо от религията, дори едно младо момче от Малта, написа, че той събирал икони от цял свят и не е очаквал да види това в сърцето на Брюксел, допълни зографът.  "Този път с магистралата и иконите, показва пътят на всеки един от нас. Хората от базиликата много ни помагат и съдействат, дори идват с група от млади хора, за да покажат изложбата и ние със съпругата ми Милена Ташкова им разказваме за смисъла на изложеното". Наскоро една мюсюлманка, сподели Костов,  си купи икона на Богородица, което доказва, че изкуството има способността да обединява хората.  За слушателите на БНР и предаването "Следобед за любопитните" зографът Диан Костов разказа замисъла на своя проект.

Диан Костов е художник иконописец, познат освен със своите икони и стенописи, но и с проектите си в областта на модерното изкуство, представяни в България и по света. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. 

През 2019 година Диан Костов бе селектиран за участие в дванадесетото Световно биенале за модерно изкуство във Флоренция с неговата инсталация "Кой си ти?".

Разговорът на Ани Костова със зографа Диан Костов в предаването "Следобед за любопитните", можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Екимова

Артпространствата на Невена Екимова и изкуството като живот за младите в Габрово

Един поглед в артпространствата – не само на Габрово, а и на душите. Артпространствата, които търсят отговор на всички въпроси, търсят изчистването на болката, откриват красотата и превръщат грозотата в красота. Тези, които някои хора смятат за много нежни души, а други – за изключително здрави, корави и стъпили на земята. Те живеят тук и сега и знаят, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:40
Драматичен театър

Петко Койчев: Нашето общество сякаш приема като даденост своята история

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Петко Койчев , директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово от 2010 година – разказва в "Семейно радио" за поетичния..

публикувано на 24.08.24 в 10:18

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06