Следобед за любопитните

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа


Предаването "Следобед за любопитните" е част от следобедната линия на програма "Христо Ботев" – "Ефир знание". Целта му е да търси баланса между познанието и забавлението, между известните на широката аудитория факти и новите открития в различните сфери на науката. Методите за постигане на тази цел са да излага безпристрастно, обективно и занимателно достиженията в науката, за да разшири познавателните хоризонти на българина.

В "Следобед за любопитните" търсим отговори на въпроси като: Възможно ли е България да стане водеща при реализирането на новия квантов компютър, идва ли края на силициевата ера и какво следва, новите геномни техники – възможности и предизвикателства пред изследователите и земеделските производители, как се отглежда цвете в епруветка, имат ли мирис, звук и вкус планетите, какво представлява изкуственият интелект и още много въпроси в сферата на съвременното познание. Гости и "съавтори" на предаването са най-добрите учени от БАН и всички висши училища в страната. Като използваме цялото жанрово разнообразие и възможности на БНР, се стремим да разширим интереса на хората към откритията в науката и потърсим ползата от тези открития за живота на всеки от нас.

Ако сте любопитни и любознателни, бъдете с нас всеки четвъртък, скъпи слушатели на програма "Христо Ботев".

Екип на предаването: Ани Костова, Зорница Цветанова

Връзка с екипа: тел. 02 9336 560 и sledobed@bnr.bg

Публикации

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за..

публикувано на 21.04.24 в 12:00
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности...

публикувано на 17.04.24 в 17:45
 проф. Венелин Шурелов

Венелин Шурелов: Творецът не е застрахован от изчерпване, инерции и маниери

За връзката между технологиите и изкуството и за предимството на дигиталното изкуство ще говори пред ученици проф. Венелин Шурелов – художник и преподавател в Националната художествена академия.  Въпреки че дигиталното изкуство съществува повече от 60..

публикувано на 12.04.24 в 14:30

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху..

публикувано на 12.04.24 в 10:36
Проф. Георги Желев

Международният ден на авиацията и космонавтиката – Ден на отворените врати в ИКИТ-БАН

По повод на Международния ден на авиацията и космонавтиката, 55-годишнината на Института по космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и..

публикувано на 12.04.24 в 09:15
Ирина Кирякова

Ирина Кирякова: Общуването се превръща във все по-голяма трудност

Повече от 20 години Ирина Кирякова се е посветила на психотерапията, защото я чувства като мисия, а не като работа. Тя вярва, че винаги има начин да сме по-добре – по-щастливи, по-здрави, по-мъдри. Уверена е, че може да предоставя помощ за самопомощ и че..

публикувано на 09.04.24 в 17:05

Програма "Рила" – 20 години френско-българско научно сътрудничество

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе събитието "Програма Рила – 20 години френско-българско научно сътрудничество" – Анализ на въздействието и бъдещи перспективи. Организаторите от Френския институт в България, в партньорство с Фонд..

публикувано на 05.04.24 в 16:20
Виктория Бисерова

Науката е за всички, а енциклопедиите са полезни за четящите деца

850 вълнуващи въпроса и отговора в областта на историята, географията, изкуството, науката и много други любопитни неща, които трябва да знаете. Над 110 теми със стотици снимки и цветни и илюстрации. Тази книга е идеалното въведение в различни сфери за..

публикувано на 02.04.24 в 09:35