Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Снимка: Pixabay

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли), посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие.

На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили – близките хора, красотата на природата, хубавата книга, интересният филм, проявите на добрина.  

Въпреки всички причини за радост, които ни заобикалят, депресивно-тревожните разстройства се увеличават. Около радостта, наличието или липсата ѝ съществуват множество обяснения, но някои от тях са общовалидни.  

От невробиологична гледна точка съществуват четири невротрансмитера, които се отнасят за радост – допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини. Първите два могат да бъдат увеличени по естествен път чрез физически упражнения, разходки навън, подходяща и пълноценна диета, както и чрез  свързване с други хора и изграждане на взаимоотношения. Може да се каже, че това е рецептата на радостта. Тя е универсална и базирана на добре изследвани факти, свързани с нашите настроения.

Интересен повод за размисъл е последният от изредените фактори – изграждането на взаимоотношения. Доказано е, че принадлежността, било то и към малка общност, е фактор за човешкото благополучие и удовлетворение.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55