Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

16
История и съвременност в Баку

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в "Дванадесетте стола". Опитах. Трудно е дори да се слиза по тях, камо ли да се търчи.

Старинният квартал на Баку е исторически резерват с характерен архитектурен облик. Древният комплекс се издига на хълм над Каспийско море и е защитен от надежден крепостен зид. Укреплението е доста впечатляващо: дебелината на стените е повече от 3 м, а височината им – над осем. Защитено е с 25 кули, а в него се влиза през 5 порти. В началото на 21 век Ичери Шехер е сред първите азербайджански културни обекти, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Мястото е населено още през бронзовата епоха, а през 1 век сл. Хр. Баку се превръща в естествено морско пристанище с благоприятен климат и ключово местоположение, което устоява на многобройните набези на турците и руснаците. През 8-15 век търговията и занаятите се развиват бързо, така че известният владетел Ширваншах премества резиденцията си тук. За да укрепи града, той нарежда изграждането на крепостни стени и изкопаването на ров. Ичери Шехер става търговски център. Бумът на производството на петрол в Каспийско море, започнал през 19 век, все още се отразява във външния вид на града. Наричали са го Париж на Азия, заради сградите, излезли сякаш от луксозния 16-и квартал на френската столица.

Преди да вляза в Стария град през Шемахската порта, чувам музика. На малко площадче е поставено пиано, на което се редуват да свирят младежи. Около тях други им ръкопляскат и пеят в импровизирания джем сешън.

Баку
Вече съм в крепостта и пред очите ми се редуват кервансараите на бухарски и индийски търговци, джамии, църкви, жилищни сгради и бани. Всички те са обслужвали Пътя на коприната, минаващ през Баку. Благодарение на усилията на археолозите от пясъците на времето са извадени потъналите в земята дворцова баня на Ширвашнахите, банята на Хаджи Гаиб от 15 век и други. След като се молели за късмет в някой от храмовете на различните религии, най-известният от които е Джума джамия, търговците отивали на пазарния площад. Бакинските ханове наблюдавали оживлението на града от зарешетените прозорци на своя палат. Разхождайки се из стария град, няма как да подминете най-атрактивните шедьоври на архитектурата на Баку - Двореца на Ширваншах и Девичата кула. Интериорът в палата не блести с лукс, но изкусната каменна зидария и комбинацията от кубични и заоблени форми е забележителна.

дворецът Ширваншах
Древният район е доста подходящ и за съвременен живот: навсякъде можете да получите храна, легло и да си напазарувате. Старият град Ичери Шехер ("Вътрешен град"), заобиколен от крепостни стени от 12-ти век, е средновековният център на Баку, шедьовър на ориенталската архитектура и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Но този жив музей не е само паметник на историята, културата и архитектурата. В лабиринта от тесни улички има старинни къщи, в които все още живеят няколко хиляди жители на азербайджанската столица. Има музеи, художествени галерии, магазини за сувенири, кафенета и автентични ресторанти. Специално място сред забележителностите на Ичери Шехер заема известната Девича кула, чиято история е обрасла в тайни и легенди. Спорове за точната дата на построяването й и нейното предназначение все още продължават. Както азербайджанските момичета пазели своята чест и били непристъпни, така и Девичата кула никога не била завладява от нашественици.

дворецът Ширваншах
Наблизо е дворецът Ширваншах, бивша резиденция на династията на азербайджанските владетели през Средновековието. Грандиозният историко-архитектурен комплекс включва самия палат и неговите порти, както и джамия, мавзолей, хамам, диванхане (място за срещи и приеми) и овдан (водоизточник). Комплексът е дострояван в продължение на много десетилетия, като непрекъснато са добавяли сгради и дворове от 13-ти до 16-ти век. Въпреки това голямо разпръскване във времето, ансамбълът създава поразително художествено впечатление. И всичко това благодарение на чувствителността и вниманието на всяко следващо поколение архитекти: можете да видите колко стриктно се спазват кубичните и многостранни архитектурни обеми, ритъмът и пропорционалността на архитектурните форми. Това наистина е шедьовър в камък.

Най-старата част от двореца, която също е построена не "наведнъж", а в продължение на няколко века, е осмоъгълната зала на втория етаж от края на 14 век. Като цяло, палатът е доста сложен. Например западната, северната и част от източната фасада представляват непълен правоъгълник; южната се състои от два триъгълни фенера и начупена линия между тях. Трудно е да го пресъздам с думи, но сградата прави грандиозно впечатление.

Крепостта и съвременен хотел зад нея
Днес палатът разполага с три тесни спираловидни стълби и 52 стаи, както и осмоъгълна държавна зала. В нея са изложени находки, открити по време на археологически разкопки. Това са битови предмети, монети от 12-ти до 15-ти век, медни съдове, оръжия, бижута от 19-ти век и музикални инструменти. Акцентът на колекцията са килимите Шамаки. През малък отвор можете да влезете в затворения двор на диванхане, в центъра на който има 8-странна беседка-ротонда. Има няколко версии за предназначението на мястото.

Декорация в двореца Ширваншах
Най-вероятно тук са заседавали съдът или държавния съвет, владетелят е приемал гости или се е покланял пред мощите на предците си. Мавзолеят на дервишите Сеид Яхя Бакуви от втората половина на 15-ти век приютява тленните останки на великия придворен учен Халил Ула I Сеид Яхя Бакуви, който навремето е изучавал медицина, математика и астрология. В северната част на сградата можете да видите сводест отвор, който някога е свързвал мавзолея с храм. "Старата" джамия или Кей-Кубад е построена в края на 14 век след разрушаването на още по-древна сграда, върху основата на която е издигната. Уви, през 1918 г. тя изгаря при пожар.

крепостта
"Мурадовата порта" води към южния двор. С него завършва архитектурния ансамбъл на двореца на Ширваншах. Горната част на портала е украсена с надпис на арабски: "Наредих да се построи тази благородна сграда в дните на най-справедливия и най-велик султан, султан Мурад Хан, Улу Раджаб Баба Бакуи през деветстотин деветдесет и четвърта. Наричат гробницата на Ширваншах "Тюрбе". Тя се намира точно срещу входа на двореца. Над него гордо се извисява поредният богато украсен портал. По време на разкопки са открити фрагменти от надгробни плочи, както и 14 крипти. Един завой по-надолу от двореца е Музеят на миниатюрните книги, чиято колекция включва най-малкото томче в света с размери 2x2 mm, Бакинският куклен театър, както и мюсюлмански храмове, включително джамията на Мохамед от 11 век, кервансараи, в които и днес може да се отседне, и действащи хамами.

Снимки и видео: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и новите устройства могат да са полезни при определени условия

"В зората на айфоните, тъй като и аз бях пленен от новите технологиите, когато децата ми бяха 12-13 годишни, за първи път им дадох възможност да се докоснат до дигитални устройства, но сега, при децата от "Z" поколението, тази граници се смъква много и днес нормалното общуване лице в лице е вече непознато за младите", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 30.07.24 в 10:27

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български..

публикувано на 30.07.24 в 08:10

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05