Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 4 август

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Когато розите танцуват" от Валери Петров

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
редактор: Весел Цанков
Избрано от "Летящата читалня"

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Звучат изпълнения на Христина Ботева, Мария Лешкова, Марин Дуденски, Снежанка Борисова, Кунка Желязкова, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Николай Гурбанов, Дафинка Дамянова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Изгрев гостува в козефермата в казанлъшкото село Ясеново, към която от четири години има и мандра, регистрирана по Наредба 26. Собствениците Ангел и Теменуга Ангелови са учители по музика и  английски език в Казанлък, но отглеждат 120 животни и произвеждат продукти от козе мляко, които продават на фермерски пазари.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
В рубриката "Четене с разбиране" представяме книгата "Перото на Сами" - разговор с автора Сабина Георгиева
Попитахме децата от 41-во ОУ "Св. Патриарх Евтимий": Какво е идентичност?
Във втората част на  рубриката "Четене с разбиране" представяме книгата "Какво значи да си богат", разговор с автора Катя Антонова.
Попитахме децата от "Българско школо": какво ни прави истински богати?

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Преображение Господне
За да ги крепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи и Спасител, като ги отдалечава от помисли, Христос се явява на трима от Своите ученици в небесна слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър, Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Синът Божи се преобразява пред тях, като лицето му светва като слънце, а дрехите му стават бели като сняг. От двете му страни се явяват двамата старозаветни мъже Мойсей и Илия, които разговарят с Него. В този момент от един облак се чуват думите: Този е Моят възлюблен Син, в когото е Моето благоволение". С тези думи Бог Отец разкрива божествената слава на Своя Син. Повелята на този Божествен глас остава завинаги в душите на тримата апостоли и те постоянно пребъдват в Христос – Извора на светлината. Ние също следва да преосмислим тези думи и да не се съмняваме в  тяхната истинност, за  да можем да се надяваме, че всемогъщата Божия десница винаги ще ни закриля и води към вечната радост на Царството Божие.
За значението и смисъла на Преображение Господне, за възможността от преобразяване на християните, благодарение на Христовото благовестие ще разговаряме заедно с д-р Слава Янакиева, културолог.
• Християнска поезия: стихотворението "Старата икона" от Григор Угаров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Радослав Чичев
Интимност. Как се влияят интимните отношения от социалните и политическите промени?  Каква е връзката на интимността със съвременните технологии? Каква е интимността в отделните общности и границите на допустимост в тях? За либералните и консервативните разбирания свързани с интимността, разговаряме с проф. Татяна Коцева, социолог, д-р Гергана Ненова, социолог, д-р Радостина Антонова, психолог и Александра Кирова, социален антрополог и педагог.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Разговор с Гуна Иванова, Даниел Спасов и Росен Маринов за дванайсетото издание на Международния фолклорен фестивал "Фолклорен извор" в Свищов.
• Представяне на новите записи на добруджанската певица Ивелина Димова.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – Избрано
редактор: Нина Божидарова
"Д-р Спас и неговите пациенти"
Актьорите Добриела Попова, Боян Младенов и Желяз Дренчев четат текстове на Валери Какачев, Калин Василев, Траян Антов, Георги Гълов и Весел Цанков.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед – Избрано
водеща: Цветана Тончева
Предаването е посветено на жените – творци на музика. Българското Национално радио стана част от инициативата "Жените в музиката – празник на многообразието" на Еврорадио, заедно с 48 обществени радиостанции от целия свят. Като част от събитията получихме специална оферта на Германския камерен оркестър от Берлин от фестивала "Курт Вайл" в Десау – концерт, съставен само от музика на жени-композитори. В програмата звучат творби на: Елена Кац-Чернин, Мадалена Сирмен, Лера Ауербах, Евелина Новицка и Гражина Бацевич. Обръщаме поглед и към два великолепни хорови концерта, в които е звучала музика, създадена от жени. Записите са от миналогодишното издание на престижния летен фестивал за класическа музика BBC Proms. Звучат творби на литовската композиторка Онуте Нарбутайте, на българката Добринка Табакова, на американката Карълайн Шоу и на изключително успешната британска композиторка с полски корени Роксана Пануфник.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Кажете го на шапката ми" от Мирон Иванов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Художничката Петя Илиева за Куба – имението, където се е родил и израснал Фидел Кастро, градовете Сиенфуегос, Сантяго де Куба и хотел "Перник", в който има зала "Преслав" и бар "Варна".
• Магдалена Гигова за старата бирманска столица Баган, в която са съхранени повече от две хиляди пагоди.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - 16-кратен шампион по ядене на хот-дог е дисквалифициран, недоумяваме.
• "Вопли от интернета" - лаконични и малко на брой, като за жегата.
• "Тъп виц" - тъп и много стар виц.
• "Стари сюжети актуално" - "Фантомът на операта".
• "Слушател на телефона" - разочаровани сме от генномодифицираните зеленчуци..
• "Ангажирани песни" - удряме по един от обществените недъзи с певицата Аманда Лиър.

от 20.00 до 24.00 часа
"Джаз вечери"
водещ: Цветославия Бахариева и Сибила Лилова
Директно от площад "Никола Й. Вапцаров" в Банско – концерти от програмата на Банско Джаз Фестивал.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 3 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Hills of Rock – ретроспекция. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев,..

публикувано на 02.08.24 в 15:08

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Сряда, 31 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът, донесъл слава на Мишел Льогран. След тях..

публикувано на 30.07.24 в 14:35

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30