Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Станчев:

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той. 

През пролетта и лятото влажният морски въздух се спуска в региона и къпе горската повърхност в леки сутрешни мъгли и това предполага добрите условия тук. През месеците юни, юли и август дъбовата мана е основната паша на пчелите в странджанските гори, тъй като има малко цъфтящи нектароотделящи видове. След като пчелите съберат мана, те я превръщат в мед, който съхраняват в кошери по краищата на горите. 

"Тази година не е сред най-силните за производителите. "Черното злато", както наричат мановия мед, съдържа много полезни минерали, които определят и невероятните качества на меда, – уточнява Димитър Станчев. – Този мед не е с нектаров произход, всяка година производството му е в различно количество, съдържащите се в него микроелементи са изключително важни за метаболизма в човешкото тяло, както и за цялостното негово функциониране, колкото повече стои и остарява, толкова е по-полезен за човека. 

Това, че през 2019 година мановият мед бе признат за български продукт, тук е момента да благодаря на Манол Тодоров, който има най-голяма заслуга за това, но ние пропуснахме момента на промоцията на продукта ни, нека отбележа, че странджанският манов мед има два показателя, с които е по-добър от добилият популярност австралийски мед, но това е малко известно за света, тъй като нашият мед по качества се доближава на този само в две места в света – Кавказ и Южна Америка, а Странджа планина е втората в света по развитието на дъбови насаждения", припомня Димитър Станчев. 

За жалост, според него, тежкият и непривлекателен ежегоден труд определя слабия интерес на младите към производството на манов мед, не само в региона. 

"Мановият мед, укрепва целия организъм, подпомага функционирането на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната  и нервната система на всеки  човек, консумацията на 15-20 грама мед ежедневно подпомага нормалния тонус на всеки организъм", категоричен е производителят на манов мед от с. Индже войвода Димитър Станчев.

Целия разговор на Ани Костова с производителя Димитър Станчев в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05
барон Пиер дьо Кубертен

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини“: Епизод 2 - Ново начало

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 08.08.24 в 11:00

Влакче сервира бира и ястия в пражки ресторант

Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да разкаже. Когато за първи път сподели впечатленията си от Париж, младата дама бе още ученичка от английската гимназия в София. Днес е вече второкурсничка по българска филология в Софийския..

публикувано на 07.08.24 в 16:35

Пивовари: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът – епизод 1

В четири епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 07.08.24 в 13:15

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Eпизод 1 - Смисълът на един лавров венец

Цикълът разказва в четири епизода  за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 06.08.24 в 12:01