Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 11 август

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Съкровището" от Джон Пристли

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Хоум офис" и от "Голямата къща на смешните хора"
Актьорът Кирил Бояджиев чете текстове на Георги Гълов.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Антов, Нели Андреева, Костадин Генчев, Георги Иванов, хор на НФА "Филип Кутев" и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Десислава Димитрова, координатор за България на международното движение Slow Food и изследовател в ИБЕИ и Мина Варджиева, технолог и майстор на млечни продукти, разказват за преработването на млякото в България, запазването на традициите и разнообразието в приготвянето на сирене, кашкавал и други млечни продукти, правейки паралели с Италия след скорошно посещение по обмен там.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Четене с разбиране:
- Мишките отиват на опера от Мария Донева;
- Приключенията на Уоли, разговор с редакторката Петя Асенова.
• Анкети с деца от "Българско школо" и 125 СУ "Боян Пенев"

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Завистта и клеветата
В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на бесовския княз. Още от евангелието виждаме, че и тогава има духовно слепи. Телесната може да се компенсира. Духовната унищожава човека като личност. Очите на слепците, излекувани от Христос се отварят за заобикалящия ги свят, но духовните очи на фарисеите остават затворени.
Множество са физическите недъзи, които Христос облекчава, но винаги показва, че истинският носител на болестта е греха. В случая болестта на фарисеите е завистта – оръжието им е клевета. Не само любителите на операта познават арията на клеветата от "Севилският бръснар". Не сме ли днес свидетели на множество клеветнически похвати и слухове? Да! Клеветата е сестра на подлостта. Заблудата със своята необективна полуистина нанася значително по-големи вреди от самота изкушение да извършиш зло. В обществото под прицела на тези прийоми са обикновено изтъкнати личности, но не само. Иисус ни дава идеален пример как да постъпваме с клеветниците, като продължава да проповядва благовестието Си по градове и села. Заедно със ставрофорен иконом Дончо Александров от варненския храм "Св. Атанасий" ще разговаряме за завистта, клеветата и вярата.
• Християнска поезия: стихотворението "Грешният квартал" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето – Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
M.A.F.I.A.
Що е мафия? Откъде идва името и девалвира ли терминът? Защо така я обича кинематографията и литературата? Говорим с режисьора Стоян Радев, с ексминистъра на вътрешните работи Емануил Йорданов, с Митко Новков и Цанко Лалев.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен - Избрано
водещ: Лина Мачева
Етномузикологът Веселка Тончева в разговор за народните песни, които революционерът Васил Левски е изпълнявал.
Гостува Иван Стоянов- гъдулар, певец и цигулар. Поводът са дебютните му записи с ОНМ на БНР.
10 години детска вокална школа "Шарени цветенца”. За историята и развитието разказва Цветина Маринова- ръководителка на севлиевския състав.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
водещ: Нина Божидарова
Избрано от "Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
В концертно издание на предаването предлагаме на ценителите на кантатно-ораториалните жанрове фрагменти от последната мащабна вокално-инструментална творба на Феликс Менделсон, публикувана и изпълнена приживе. Изпълнението е повече от достойно. Шотландският камерен оркестър и неговият хор са представили изключително популярната във Великобритания партитура на Менделсон на 29 юли 2023 г. в рамките на престижния фестивал BBC Proms. Пълна със земетресения и урагани, огнени колесници, зли кралици и сакрални видения, тази впечатляваща и много драматична история оживява пред "промърите", изпълнили Роял Албърт Хол, пресъздадена от великолепния млад музикален директор на Шонтландския камерен оркестър Максим Емеляничев и вълнуващи солисти: Каролин Сампсън, Роуън Пиърс, Хелън Чарлстън, Андрю Стейпълс и Родерик Уилямс в главната партия на пророк Илия. Записа излъчваме със съдействието на Еврорадио.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Джони и микрофоните" от Светослав Драганов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Художничката Петя Илиева за организацията на жилищните квартали в столицата Бразилия, за мегаполиса Сао Паулу и за непознатите кътчета в Рио де Жанейро.
• Магдалена Гигова за Пирамидата на Слънцето в Теотиуакан и Храма на бог Кетцалкоатъл в земята на атлантите край Мексико сити.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и Георги Мамалев, чиито рождени дни отбелязахме през седмицата.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - поглеждаме към Русия, за да видим как в страната на ограничените възможности се борят с корупцията.
• "Вопли от интернета" - с подчертано летен привкус.
• "Поздрави се сам" - Георги Мамалев.
• "Ангажирани песни" - бичуваме грозно обществено явление с песен на Макс Раабе.
• "Минути за класическа музика" - "Смок он дървото".
• "Тъп виц" - тъп и стар виц.
• "Слушател на телефона" - нашенец се разграничава от себе си.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Филмова реалност в нереално време - разговор за съвременния достъп до богат каталог от аудиовизуално съдържание и за новите функции в услугите на стрийминг платформите с Карим Букорт и Виктория Иванова от HBO България.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат песни, посветени на летните пътешествия, в изпълнение на: Орлин Горанов, Ирене Гранди, "Сейж", Брад Мелдау, Заз, Юри Ступел, Джон Денвър, Дейвид Бауи, Роджър Милър и Джеймс Тейлър.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон с участието на Лондонския симфоничен хор и оркестър с диригент Саймън Ратъл и солисти: Люси Кроу – сопран, Джанин Де Бик – сопран, Магдалена Кожена – мецосопран, Андрю Стейпълс – тенор, Линард Фрилинк – тенор, Флориан Бош – бас-баритон. В програмата: Роберт Шуман – оратория "Раят и Пери", опус 50.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 10 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Норвежки прогресив рок: The Chronicles of Father Robin – The Songs & Tales Of Airoea. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.08.24 в 14:02

Петък, 9 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 25 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев група "Куин" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 08.08.24 в 08:05

Четвъртък, 8 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 24 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев ЕЛО. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и следват..

публикувано на 07.08.24 в 08:20

Сряда, 7 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 23 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Дийп Пърпъл" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите на "Музиката, която обичам" (7, 14, 21, 28) са..

публикувано на 06.08.24 в 17:54

Вторник, 6 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 22 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Юрая Хийп". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците на "Музиката, която обичам" (6, 13, 20, 27) са..

публикувано на 05.08.24 в 08:30