Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли. 

До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан, Киргистан, Китай, Макао, Сингапур, Тайланд, Турция, Хонконг и Филипините. И в десетте възрастови групи участниците решаваха 30 задачи с отворен отговор за 120 минути. 

Златен медал и звездата получи десетокласникът от ППМГ "Гео Милев" – Стара Загора и Академията по математика към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора Радослав Светославов Балкански. "Тези награди са резултат от много години труд, тъй като аз за пета поредна година участвам в това състезание, а конкуренцията е огромна, задачите си много трудни и голяма част от тях не се изучават в България, за това съм много горд, първо, че представих България и спечелих златен медал и звезда", заяви в ефира на "Следобед за любопитните" Радослав Балкански. 

Той от първи клас се състезава по математика и дължи успехите си на семейството и преподавателите си. На 15 юли Радослав спечели в Куала Лумпур (Малайзия) златен медал и абсолютната победа в WMI Mini Math Creative Competition с "геометрията в Долината на тракийските царе". 

Радослав Балкански"Това е второто математическо състезание в Азия, на което участвам отново за пета поредна година, но е с по-специфичен формат. Конкуренция от участници е от целия свят и също е много трудно. Тази година е моето второ индивидуално участие. Миналата година участвах със задача на тема: Математиката в природата и роза дамасцена, като идеята е да представя културните ценности на България през погледа на математиката.

Тази година избрах темата: математиката в Долината на тракийските царе. Направих едно проучване с моя учител Любомир Любенов, в което разглеждаме геометричните форми, които се образуват в долината около Казанлък. Интересното е, че се образуват интересни фигури – например кръгове от гробниците открити в района, като центърът е Севтополис, като те са от един и същи период. Така чрез математиката представям нашето културно наследство", уточни в предаването Радослав Балкански.

"Математиката и точните науки са в основата на развитието на всичко днес. Без математика не може да има реален успех", категоричен е десетокласникът.

През септември в Стара Загора предстоят две финални събития – среща на математическите таланти от България и членове на клуб "Математически таланти", и финалният кръг на 11-ото издание на турнира "Математическа дъга". И двете прояви се организират от фондация "Математика без граници" и фондация "Миню Балкански".

"Всичко зависи от семейството, за да имат успех децата. Българските ученици са много талантливи и умни, важното е да бъдат спечелени, това зависи и от нас – преподавателите", сподели в ефира на БНР и предаването "Следобед за любопитните" Венелина Димова, педагог и член на УС и Съвета на мъдреците на ПГ "Проф. Минко Балкански" в Стара Загора.


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той...

публикувано на 09.08.24 в 10:59
барон Пиер дьо Кубертен

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини“: Епизод 2 - Ново начало

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 08.08.24 в 11:00

Влакче сервира бира и ястия в пражки ресторант

Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да разкаже. Когато за първи път сподели впечатленията си от Париж, младата дама бе още ученичка от английската гимназия в София. Днес е вече второкурсничка по българска филология в Софийския..

публикувано на 07.08.24 в 16:35

Пивовари: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът – епизод 1

В четири епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 07.08.24 в 13:15