Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

| обновено на 12.08.24 в 10:45
Снимка: Фондация "Еларте", Торонто/ Фейсбук

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен.

На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка" в артгалерията на музей "Борис Христов" в София.

Изложбата представя фотографии, направени от българи, живеещи в Монреал и Торонто, които улавят канадската действителност през своя поглед. Събитието е обявено чрез публикация във Фейсбук от организаторите и ще бъде достъпно за посетители до 14 август.

Вера Гигова и Елица Йорданова

Вера Гигова, в своето участие в предаването "Нашият ден“, споделя повече за дейността на фондацията и за изложбата. Тя обяснява, че основната цел на "ЕлАрте" е да донесе българското изкуство в Канада. Освен това фондацията се стреми да осигури стипендии за млади таланти, които да имат възможността за реализация извън България, макар това да е предвидено за по-късен етап.

През изминалата година фондацията организира различни събития – изложби, прожекции на филми, представяне на български книги и театри. Със събитието на 6 август те отбелязват значимостта на културния обмен чрез изложбата "Канада – позната и непозната".

Фотографиите в изложбата, дело на седем непрофесионални фотографи, показват разнообразието и красотата на Канада – от динамиката на ежедневието до спокойствието на природата. Особено впечатляващи са кадрите, запечатващи традиционния начин на живот на местното население и добиването на кленов сироп, което е типично за региона.

Вера Гигова споделя, че основната ѝ мотивация е любовта към изкуството и красотата, която според нея разчупва сивото ежедневие. Тя самата пише и се занимава с фотография, намирайки вдъхновение и радост в тези занимания. Споделя, че изкуството е това, което обогатява нейния ден и я движи напред в стремежа да сподели тази красота и с останалите.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнето на Б.Т.Р. вече е на родна земя

публикувано на 12.08.24 в 11:14

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи. За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

NatGenCrop е български научен проект , който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на..

публикувано на 12.08.24 в 10:48

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08