Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пивовари: Епизод 2 – Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!

пивоварна "Братя Прошекови"
Снимка: Уикипедия

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. 

Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят, за всички тях то е и "страст", към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод 2 е със заглавие: "Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!"

В него потомците на братя Прошек – Вера Прошек и Клаудия Прошек разказват за създаването на пивоварна "Прошек" на улица "Сан Стефано" в София, както и нечути досега истории за братя Прошек.

От "Златният фонд" на БНР е използван споменът на Драган Тенев за "Дълбок зимник" – малката бирария на Прошек, "свързана директно с крановете" на пивоварната, както и други истории за делата на братя Прошек, които научава в "Дълбок зимник" от дядо си.

Точно осемдесет години след като "Фабрика Прошек" започва да работи на върха на малкия хълм на улица "Сан Стефано" в София, през 1963 вратите ѝ прекрачва новият технолог на варката Христо Паяков. Тогава той е едва 24-годишен. Фабриката е с ново име – "Витоша", но целият процес за варене на пиво е запазен от времето на братя Прошек. Христо Паяков ни разказва за технологичните процеси от онова време, както и за модернизацията им, години по-късно, когато става директор на "Малцерай". В епизода звучат и негови уникални лични истории, както и такива за хората, с които е работил тогава.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Катерина Тумбалова

Еврика! Успешни българи: Катерина Тумбалова

Катерина Тумбалова е носител на именната стипендия "Академик Ростислав Каишев" за "Постижения в овладяването на химията и химичните технологии". Тя е лауреат на фондация "Еврика" за учебната 2023/ 2024 година. Катерина е все още студентка във Факултета по химия и фармация на СУ, специалност "Екохимия", но вече две години работи и в Института по обща и..

публикувано на 12.08.24 в 17:00
д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на..

публикувано на 12.08.24 в 11:27

Пикът на метеорния поток Персеиди настъпва днес

Едно от най-ефектните астрономически събития – метеорният поток Персеиди – ще бележи своя пик в нощта на 12 август. Какво представлява това космическо явление, откъде идва името му и кога и къде можем да му се насладим, разказва астрономът Пенчо Маркишки , автор на "Гид на любителя астроном". По думите на Маркишки метеорен поток в..

публикувано на 12.08.24 в 09:51
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05