Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил започна празникът Панагия

Кюстендил - Панагия
Снимка: БТА, Елица Иванова

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните пити бяха замесени в църквата "Св. Успение Богородично" в центъра на Кюстендил, съобщава БТА.

По 17-годишна традиция в Кюстендил един ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на Богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. По- възрастните жени учат и предават тайнството на най-личните момичета, разказаха организаторите на празника.

Програмата на днешния 14 август започна с молебен и водосвет. 

"Празникът още веднъж ни уверява във Възкресението. Считаме, че Божията майка е покровител на нашия град", каза вторият викарий на българския патриарх и Софийски митрополит, който е и архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия - архимандрит Исаак. Той изтъкна голямото значение на хляба "не само за телесно насищане, но и в духовен план". "Нека тази почит към хляба, уважение и благоговение, да се предава на по-младото поколение", каза още архимандрит Исаак, цитиран от БТА.

Докато повтаряме традициите и обичаите си всяка година им вдъхваме нова вяра и сила, и пребъдваме чрез тях в идните дни, каза Любляна Начева от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Етнологът доц. д-р Екатерина Керемидарска разказа за традициите по отбелязването на празника Успение Богородично в миналото и припомни възобновяването на празника в Кюстендил преди 17 години. Тя разказа, че при строежа на църквата "Успение Богородично" в Кюстендил през XVIII век това е ставало нощем, като мъжете и жените изкарвали тайно пръстта от изкопа при основите й и я хвърляли в река Банщица.
 
Утре на църковния празник Успение Богородично в градинката пред Обредния дом в Кюстендил ще се състои традиционно изложение на обредни хлябове. В 12:00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие, а празникът ще продължи с програма и етнографско представяне на културното наследство. Празникът ще започне с патриаршеска света литургия, която ще оглави Българският патриарх Даниил. Той ще освети и освети трите хляба, замесени в двора на църквата.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45

Детето и неговата душевност – отвъд диагнозата

Детето и неговата душевност отвъд диагнозата разкрива книжната поредица "Карин, Слончо и суперсилите" , издадена от фондация "Карин дом". Авторката Виргиния Василева говори в "Нашият ден" за книжката "Алис отива на лекар" – третата поред история за децата и техните специални потребности и способности. Алис е дете с дислексия и дискалкулия,..

публикувано на 13.08.24 в 10:10