Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 31 част
Премиера

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
"Езиците на бирата" – в джаза и отвъд джаза. Гост: Людмил Фотев и като автор на едноименната книга, но и като специалист по различните музикални езици в Кулата на езиците. Или – "Вавилонската фонотека" среща "Джаз + Дуенде" за първи път в ефира на програма "Христо Ботев".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорен и етно калейдоскоп от близо и далеч, с акцент на Балканите.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добрин Добрев, Цонка Димитрова, Данислав Кехайов, Десислава Димчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Храбрите щурци" от Асен Разцветников

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Щастливата пеперуда" от Ирена Оргевеличова

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: "Егаси феста": Най-мащабното хип-хоп събитие за лято ‘24 у нас на Морската гара в Бургас (23 и 24 август).
• Епизоди от живота: Влади Веков, телевизионен и филмов оператор, парамедик, доброволец в социални инициативи и участник в екологичната експедиция "Окото" разказва за интереса си към екстремното и за каузите, в които се въвлича благодарение на него.
• Темите на деня:
- Посрещаме 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата с богата програма, организирана от Областната администрация Габрово. Началото е 19 август. За инициативите и събитията, разговор с Мария Башева – областен управител на Габрово.
- Sofia Summer Fest Underground отваря врати на 19-и август в клуб "Чистилището". За едномесечната програма и участниците разговаряме с Ради Георгиев от организаторите.
- Репортаж от джаз фестивала "Нишвил"
• Нашият ден – Разговорът – Избрано
В избрано от рубриката ни "Разговорът" ви предлагаме да чуете разказа на Татяна Йорданова от Архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив" за старите аптеки в града и историята на фармацията. Ще ви срещнем и с молекулярния биолог проф. д-р Милена Георгиева, за да ни каже крие ли още тайни човешкият геном, заложници ли сме на гените си и какво представлява европейският проект "1+ милиона европейски генома", в който участва и България.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура – Избрано
водещ: Мария Мира Христова
"Август за напреднали": Лятна поредица на Култура.
• Архивите са живи: Спомен за Лорка, китарата и в изпълнение на Ленард Коен.
• Лятна библиотека: Антоан дьо Сент-Екзюпери и среща с "Малкият принц".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Лято 2024- нови продукции:
- "Hello! How Are You" на канадската авторка и певица Кейти Джордж.
- "Lucy Woodward & The Rocketeers" на американската вокалистка и авторка Луси Удуърд.
• Нови сингли.

от 12.20 до 13.30 часа
Избрано от Златния фонд
водещ: Дарина Маринова
Радиопортрети с избрани записи от Златния фонд на БНР:
• Йордан Йовков;
• Елисавета Багряна (през 1981 г. редакция "Култура" гостува в дома на поетесата)

от 13.30 до 14.00
Радиоколекция
Български поети: Георги Белев, Георги Борисов, Александър Томов и Екатерина Томова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Николай Коларов – балканският трубадур.
Един от ярките апологети на съвременната българска и балканска музика по света и особено в Съединените американски щати ще бъде наш любезен гост в следобедната линия на програма "Христо Ботев" – "Български изпълнители". Това е виолончелистът Николай Коларов, когото представяме преимуществено като основател на Института за балканско изкуство в САЩ и ансамбъл "Балканикус", чиито изпълнения на съвременни български композитори ще звучат в предаването в допълнение към разговора ни с изявения музикант.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати - Избрано
водещ: Цвета Николова
• Разказ за благотворителността"
Какво представлява благотворителността, как разказваме за нея, кои са героите БлагоТворители – разговор с д-р Евелина Христова, автор на книгата  "Комуникацията на благотворителността" и  преподавател в департамент "Масови комуникации" на НБУ. В разговора ще включим и Лео Кадели, създател на платформата "Приятели, ПОМАГАЙТЕ".
• На турско кафе с арменците от Шумен
Какво вълнува днес шуменските арменци, къде и с кого пият кафето си и за какво разговарят – интервюта с Гаро Гарабедян и Мюжген Исуф.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия - Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
"Метеор през хартията" – Георги Рупчев.
Поредицата ни припомня знакови български поети от втората половина на века, напуснали ни по-рано от очакваното. Говорят за тях приятели, ценящи творчеството им, както и литературоведи, добре запознати с приноса им в съвременната ни литература. Събеседници: Деян Енев, Мирела Иванова, Антон Баев, доц. Гергина Кръстева.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Импровизацията като начин на себеизразяване - какво дава на младите таланти в музиката възможността да "изгубят контрол" на сцената?
Разговор с Невена Григорова от фондация 'Джазтет" и музикантите Венцислав Благоев и Атанас Миладинов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Владимир Карадемирев разказва за IV фестивал на старата градска и шлагерна песен "Аз съм мома беленчанка".
• Женя Казакова представя авторската песен "Стоян мама тихом дума".
• Евдокия Иванова с подробности за I Национален фолклорен фестивал "Есекийска плетеница".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон с участието на вокалния ансамбъл BBC Singers и Лондонския СО с диригент Саймън Ратъл. В програмата: Франсис Пуленк – кантата за двоен смесен хор "Ликът човешки" по стихове на Пол Елюар; Густав Малер – Симфония № 9 в Ре мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Най-доброто от "Аларма" и "Аларма Пънк Джаз" – дневник на турнето на алтернативното блус дуо Шарески-Йованович (Скопие/Берлин) в Пловдив, София и Велико Търново от януари 2024 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
водещ: Сибила Лилова
Франк Лосър e американски композитор, който е написал музиката и текстовете за бродуейските мюзикъли Guys and Dolls или "Момчета и кукли", "Как да успеем в бизнеса, без наистина да се опитваме" и много други. Той има награда "Тони" за първия мюзикъл, а за втория печели наградата "Пулицър". Освен това Франк Лосър пише музика за повече от 60 холивудски филма, много от които са се превърнали в евъргрийни. Номиниран е пет пъти за Оскар.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32

Петък, 16 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 30 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Алис Купър от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Четвъртък, 15 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 29 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бони Ем" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Знаменателният спектакъл от 12 май в Братислава на..

публикувано на 14.08.24 в 08:10

Сряда, 14 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 28 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бий Джийс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различни фасети на филмовия джаз – афрокарибските ноти на..

публикувано на 13.08.24 в 14:57