Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художници от различни градове на пленера "Шуменско плато"

Шумен ще бъде домакин на петнадесетото издание на Националния пленер по живопис "Шуменско плато" от 28 август до 5 септември, съобщиха от пресотдела на Община Шумен, цитирани от БТА.

В него ще участват общо десет художници. Петима от тях са от Шумен, а пет от други градове. В творческия форум ще се включат Галина Халачева и Николай Тодоров от Добрич, Милена Младенова от гр. Бяла, Петър Тепсизов от Ямбол, Пламен Бешков от Пловдив и членовете на Дружеството на шуменските художници: Димитър Балкански, Емилия Дочева, Надежда Русева, Снежана Ценова и Спартак Паскалевски.

Откриването на пленера ще бъде на 28 август от 16:30 часа на откритата тераса в двора на "Зеленото училище" на Шуменското плато. Форумът няма определена тематична или жанрова насоченост, като участниците имат пълна свобода да реализират творческите си идеи и търсения в художествени произведения.

Целта е те да обменят опит и да създадат творчески контакти помежду си, да открият и да опознаят културно-историческото наследство и природните забележителности на Шумен и това да помогне за популяризирането на района като място за създаване на изкуство, съобщиха от местната администрация.

Организатори на Националния пленер по живопис "Шуменско плато" са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници. Събитието е ежегодно и по традиция завършва с обща изложба на авторите. Съгласно статута на пленера, всеки участник предоставя по една творба на Община Шумен, а една от десетте картини ще обогати фонда на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“, допълниха от пресотдела на общинската администрация.

Както БТА съобщи, в Шумен тази година в Националното биенале по скулптура "Шуменско плато" се включиха Калоян Тодоров и Бехчет Данаджъ от Шумен, Гълъбин Христов от Велико Търново, Дарин Ганчев от Мездра, Десислава Досева от София и Михаил Деведжиев от Смолян.

В Националния фотографски пленер „Шумен познат и непознат" тази година участваха шестима студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”: Адриана Петкова, Божидара Гроздева, Анастасия Иванова, Евгени Йовчев, Едис Вели, Симона Белчева.

По материали от БТА. 
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София става сцена на съвременно изкуство с дебюта на Sofia Art Fair

"Изкуството е значимо!" е слоганът на първото издание на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair. Форумът ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк , съобщават организаторите, цитирани от БТА. Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници По думите на екипа слоганът..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Румънски художници скандират "Cво-бо-да!" в София

Румънски художници скандират Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! в София на изложба, на която се обсъжда близкото историческо минало на Румъния и България в контекста на 35-годишнината от падането на комунизма в Източна Европа. Експозицията ще бъде открита в галерия "София прес" от 2 до 29 септември , съобщават организаторите, цитирани от БТА.  По..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Комедията "Петък вечер" ще разсмива зрителите в Перник през септември

Авторският спектакъл "Петък вечер" ще бъде представен в Перник на сцената на Общинския драматичен театър "Боян Дановски". За това съобщават организаторите на комедийното представление в официалната му страница във Фейсбук, цитирани от БТА. В ролите са известните актьори Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев .  Героите на пиесата са..

публикувано на 22.08.24 в 12:17

Тракийското вино и култура във фокуса на специални вечери в Казанлък

Вечери на тракийското вино и винена култура организират в Казанлък в рамките на програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация, цитирани от БТА. Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък Те ще бъдат на 6 и 7 септември пред Тракийската..

публикувано на 22.08.24 в 12:07

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир Костадинов-..

публикувано на 22.08.24 в 11:58