Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Гойя" от Лион Фойхтвангер

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, Калинка Вълчева, Никола Костов, Петко Желязков, Бойка Присадова, Стоян Дечев, Елена Граматикова, Янка Рупкина, Олга Борисова, Василка Андонова и АНП на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
От сравнително скоро няколко малки винарски изби в Сакар са направили сдружение, което е представително за винените сортове и вкусове в региона, отличаващ се с топъл и сух климат. Енологът Свилен Георгиев разказва за сдружението, виното и своя път в занаята.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Четене с разбиране
- "Роузи Ревер. Бъдещ инженер", разговор със Стела Соколова, представител на издателството.
- "Честит Рожден Ден", разговор с авторката Роза Николова.
• Анкети с деца от ДГ "Деница", София и децата от Център "Чародея".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата.
Излекуването на бесноватия момък от евангелското че¬тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го изгоним?”, Христос отговаря; "Поради вашето неверие.”
Днес ние претендираме, че вярваме, че сме християни, но често пъти нашата вяра е само на думи и не се проявя¬ва в дела. Изпълняваме обредите, палим свещи, кръстим се, но животът ни като че ли е повече езически отколко¬то християнски. Необходимостта от осъзната вяра се чувства особено силно в наши дни, когато възникналите най-различни ре¬лигиозни учения на християнска и нехристиянска основа продължават да се стараят да я удовлетворят. Подобно на бесноватия младеж от ранно детство ние сме заразени с "дух неми и глухи” за словото Божие и не всеки успява да открие пра¬вилния път към Бога. Самата поява на най-различни нехристиянски религиозни учения, както и изопачаването на вярата в самата Църква, показва нуждата на човешката душа да търси Бога, но по възможно най-лесния път. Разговор с д-р Смилен Марков преподавател по Християнска философия във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
• Християнска поезия: стихотворението "Храм" от Дора Габе, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Радослав Чичев
Героите в историята. Какво е да си герой? Как се раждат героите и каква е ролята им в различните исторически епохи? Нужни ли са ни герои сега и как си ги представяме? Заедно с доц. д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ, Димитър Кенаров, поет и журналист и Стефан Стефанов, писател.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Ивайло Маджаров
• Отбелязваме 40 години от смъртта на родопската певица Радка Кушлева. Диди Кушлева разказва за нейния живот, а колегите ѝ Борка Тричкова и Васил Виденов за професионалните успехи и ярката следа на изпълнителката.
• Представяме шопските певици Евгения Милушева и Руслана Евлогиева, солисти на хор "Мистерията на българските гласове" с продукция заедно с ОНМ на БНР и нови записи.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
Водещ: Нина Божидарова
Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водеща: Цветана Тончева
Избрано от рубриката "Срещи, гласове, съдби" с участието на проф. Павел Герджиков. Припомняме великия български бас Николай Гяуров.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Описание по картина" от Хайнер Мюлер

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
Водещ: Магдалена Гигова
• Юлияна Антонова-Мурата за обучението, което в Япония започва от бебешка възраст – как малките усвояват трите азбуки, защо в Страната на изгряващото слънце 12 череши могат да струват 1000 долара и какви са задълженията на собствениците на домашни любимци там.
• Магдалена Гигова за последните иновации в куфарите –джипиес, с който да ги откривате чрез апликация на телефона, вграден кантар, който сигнализира при достигнато максимално тегло, сигнализация за закъснял или отменен полет, поръчване на такси и възможност багажът ви да се придвижва сам.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден отбелязахме през седмицата.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – захвърлените или изгубени вещи на плажа като индикатор за благосъстоянието на нацията.
• "Вопли от интернета" – за пореден път доказват, че всяка глупост се оказва нечия гледна точка.
• "На слънце и на сянка" – плажът като територия на високото изкуство.
• "Поздрави се сам" – писателката Светла Чимчимова и актрисата Добриела Попова, които имаха рождени дни през седмицата.
• "Слушател на телефона" – подводните камъни при перцепция на класическа музика.

от 20.00 до 20.30 часа
Кино с думи
Водещ: Таня Димова
Филмовата "Аполония" - разговор с кинокритика проф. Божидар Манов за селектираната от него филмова програма на 40-ите Празници на изкуствата в Созопол.

от 20.30 до 22.00 часа
Концерт "Пирин фолк" 2024
Водещ: Магдалена Стоянова
Директно излъчване от град Сандански

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Водещ: Валерия Христова
Представяме един от най-ярките представители на поколението диригенти, формирало се непосредствено след Втората световна война - Волфганг Савалиш.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23

Сряда, 28 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 38 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Форинър". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите са различни фасети на филмов джаз. От суинга във..

публикувано на 27.08.24 в 14:23

Вторник, 27 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Аеросмит". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на различни роли на една от..

публикувано на 26.08.24 в 08:15