Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният пленер "Въздух, земя и огън" – съвременност и традиция в керамиката

Снимка: БГНЕС

Завърши тазгодишният Международен пленер по керамика "Въздух, земя и огън" в двора на къщата в Дълбок дол на артистичното семейство Нина и Цветан Донковски. В "Нашият ден" организаторът Цветан Донковски, който е председател на Дружеството на троянските художници, разказва повече за събитието.

Донковски описва пленерите, организирани от Дружеството и Община Троян, по следния начин: "Събират се 5-6 колеги, които в продължение на една седмица общуват творчески и битово, обменят мисли и идеи."

Огънят в пещта, където се изпичат керамичните произведения, е поддържан с дърва, затова работата се усеща по-първично, разказва Донковски. Резултатите от пленера традиционно се представят в изложба в село Орешак. Участниците дараяват някои от произведенията си на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Тази година в Международния пленер по керамика са участвали Веселин Стоянов, Николета Иванова, Методи Попов и Моника Попова, както и двама гости от Китай, споделя Донковски.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи" на "Аполония"

Поетесата и преводачка Надежда Радулова представя на 3 септември от 18.00 часа в Художествената галерия на Созопол, в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" своя сборник проза "Тук живее Йожи". Историите в книгата, заявена като роман в 21 разказа, са разнообразни, както и стилистичният подход на авторката към тях. Надежда..

публикувано на 03.09.24 в 15:34

"За неизбежната случайност" на "Аполония" 2024

Не мислим и не живеем в един жанр, дните ни са шизофренични, достатъчно еклектични и книгата на Иван Ланджев покрива различни, големи полета от знанието на днешния ден, каза Георги Господинов по повод " За неизбежната случайност " – сборника с есета, истории и фрагменти на Ланджев, който беше представен в Градската художествена галерия в Созопол..

публикувано на 03.09.24 в 12:30
Етнографски музей

Музеят "Дунавски риболов и лодкостроене" празнува 50-годишнина

Било е време, когато рибарските мрежи са символизирали упорството, трудолюбието и вярата на хората по поречието на р. Дунав. Как се съхранява богатата материална и духовна култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските рибарски селища? На 50-годишнината от откриването на единствения по рода си на Балканите и по поречието..

публикувано на 03.09.24 в 10:34
Мария Донева

Мария Донева: За мен добротата е нещо приложно

От поезията на Мария Донева се усеща полъх на детство, на нежност, на светлина и на радост. Днес празнуваме рождения ден на поетесата и преводач. В "Нашият ден" Донева споделя: "Аз много обичам да имам рожден ден и чакам кръгла година той да дойде!" Поетесата заявява, че се чувства по-старателна и отговорна, но това не се дължи на..

публикувано на 03.09.24 в 09:59
Георги Господинов

Георги Господинов представя "Градинарят и смъртта" на 40-ата "Аполония"

Историята на един баща, един син и едно последно разсъмване – милостива и в същото време безмилостна, ни представи пред открито небе в Созопол Георги Господинов. Премиерата на новата му книга "Градинарят и смъртта" е това, което цялата публика на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" очакваше. Видя се и от препълнения двор на Градската..

публикувано на 03.09.24 в 09:55