Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

Снимка: varnasummerfest.org

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум.

"И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято" проф. Марио Хосен и допълни: "За начало на модула "Ренесансова и барокова музика" аз съм подготвил една изключително интересна програма, която е плод на задълбочено изучаване и познание. Заедно с моя колега Пиеро Барбарески и виолончелистката Лиляна Кехайова ще изпълним сонатите за цигулка и басо континуо от двете централни фигури на барока – Йохан Себастиан Бах и Георг Фридрих Хендел.


Важно е да отбележим и другите концерти. Като организатори сме щастливи, че ни гостува ансамбъл Modo Antiquo, и фестивален бароков оркестър, който ще представи една от най-значимите творби на всички времена – Месата h moll от Йохан Себастиан Бах с четирима солисти от най-висока класа. На пулта ще застане австрийският диригент Мартин Зигхарт.

Бих искал да допълня, че тази година Международният симпозиум, е посветен на музиката на дунавските страни. Успяхме да станем притегателен център на музиколози и лектори от много високо ниво, като след техните доклади ще има камерно музикални изпълнения, които да илюстрират темите им, а вечерта от 19 часа публиката ще има възможност да посети и други концерти също обвързани с тематиката на лекциите."

Ето концерти, които ще имате възможност да слушате директно по програма "Христо Ботев":

Вторник, 10 септември, от 19 часа
Концерт част от Международния симпозиум "Музиката на Дунавските държави"
Програма:
• Любомир Пипков: Клавирно трио. Изпълняват Адела Ликулеску, Андрий Мурза, Лиляна Кехайова
• Макс Регер – Клавирно трио № 1 в си минор. Изпълняват Наташа Великович, Йозеф Хорват, Александър Гордън -Земцов
• Рихард Щраус: Клавирен квартет в до минор. Изпълняват Адела Ликулеску, Мари Изабел Кропфич, Марта Потулска, Лиляна Кехайова

Четвъртък, 12 септември, от 19 часа
Концерт част от Бароковия модул с грандиозната Меса h moll от Йохан Себастиан Бах
Програма: Меса h moll от Йохан Себастиан Бах
Солисти:
• Хедър Нюхаус – сопран
• Хермине Хазелбьок – алт
• Франц Гюртелшмид – тенор
• Клеменс Сандер – бас
• Фестивален бароков оркестър
• Камерен хор Preludiu – Voicu Enăchescu, Румъния
Диригент на хора Андрей Станкулеску
Диригент Мартин Зигхарт

Петък, 13 септември, от 19 часа
Ансамбъл Modo Antiquo, Италия
Програма: Неизвестни шедьоври на Антонио Вивалди

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл от интервюто, което даде проф. Марио Хосен, артистичен директор на фестивала за предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" на БНР.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Прекарвам все повече време без инструмент, мислейки за музиката и за това какво искам да кажа чрез нея

Аугустин Хаделих е известен със своята феноменална техника, проникновени и убедителни интерпретации, и завладяващ тон. Той се изявява многократно по най-големите световни концертни сцени. Свирил е с всички големи американски оркестри, както и с Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Концертгебау, Лондонския филхармоничен..

публикувано на 08.09.24 в 08:35

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30

Арфистката Сузана Клинчарова с концерт на "Аполония"

Сузана Клинчарова има важен принос в изследването и транскрипцията на музиката за арфа. Неин проект е реализиран и изпълняван в продължение на десет години в образователната секция на Кметството на Париж. Като член на журито на най-престижния конкурс за арфа, тя редовно води майсторски класове в Европа и САЩ. Президент е на културната асоциация..

публикувано на 06.09.24 в 16:12
Атанас Кръстев и Палави Махидара

Впечатляващо дуо в класическата програма на "Аполония"

Атанас Кръстев (виолончело) и Палави Махидара (пиано) изнесоха концерт в Археологическия музей на Созопол. В програмата звучаха произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Гаспар Касадо. Симбиозата между двамата изпълнители беше невероятна, макар те да свирят заедно от скоро. Затова дуо тепърва ще се говори много...

публикувано на 06.09.24 в 14:45