Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Чайка" от Антон Павлович Чехов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кремена Станчева, Василка Андонова, Даниел Спасов, Елена Граматикова, Георги Жеков, Павлина Павлова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
Поглед отблизо към пермакултурата и различните аспекти при прилагането на методите й в градината и във фермата с Наташа Маринова – автор на книгата "Пермакултурен календар за България", изследовател и преподавател в университета на Вагениен, Нидерландия и градинар.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Фестивалът "Арлекино и Марионета" в Созопол. Разговор с Мариета Ангелова, ръководител на фестивала.
• Представлението "Червената шапчица" на Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик. Разговор с актрисата Ралица Стоянова.
• Готови ли сме за първия учебен ден? Отговарят децата от образователен център "Брейнланд".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• Кръстът между вярата, надеждата и любовта.
На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. А на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Според св. ап. Павел вярата е "жива представа на онова, за което се надяваме и разкриване на онова, що се не вижда”, За вярващия човек тя е увереност в невидимото, като във видимото и в очакваното като в настоящето, защото отново по думите на христовия апостол: "Който дохожда при Бога, трябва да вярва, че Той съществува”, а това от своя страна е предпоставка за стремеж към Него и условие за общение с Него. Вярата е необходимост не само в религията. Как можем да си представим бъдещето без вяра? Естествено след вярата идва надеждата. Оная надежда, която ни крепи през целия ни живот от люлката до гроба. Надеждата, че доброто ще се възцари на земята, че собствената ни болка ще отмине с отиващата си нощ. Надеждата, че децата ни ще живеят в един по-съвършен свят. Тази надежда за християнина е свързана с упованието на нашето сърце в Бога, с увереността, че Той непрестанно се грижи за нашето спасение и ще ни дари обещаното блаженство. Само вяра и надежда без любов и добри дела не са достатъчни за спасението на християнина, защото "който не обича брата си пребъдва в смърт”. Истинската любов е придружена с добри дела, или по-точно казано, добрите дела са свидетелство за любов. Между двата празника заедно с проф. Георги Каприев,  преподавател във Философския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" разговаряме за кръста между вярата, надеждата и любовта.
• Християнска поезия: стихотворението "Аз вярвам" от Христо Борина, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Тийн тайм
Водещ: Никол Райкова
• Малкият принц - драматизация на срещата с лисицата.
• Интервю със Стефан Стоянов - сценарист от "Шоуто на Цитиридис", драматург, писател, актьор, продуцент.
Тема: училището в БГ: плюсове и минуси.
Участници са младежите на актьорската студия "Димитър Еленов".
• В предаването има драматургична част, в която ще се изявят актьорите; интервю с творец - подложен на кръстосан разпит от тийнове и подкаст част, в която се разисква злободневна тема.
Водещият е на модерния ротационен принцип и всеки път ще е различен.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Надежда Московска

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Лина Мачева
• Нов звукозапис на певицата Елица Неделчева.
• Гостува тамбуристът Николай Коджабашев - новият инструменталист в състава на Оркестъра за народна музика на БНР.
• Разкажи ми с песен: разговаряме с певицата Ива Гидикова за историческа песен, която прабаба й посвещава на Райна Княгиня.
• С музикалния журналист Илка Димитрова съживяваме радиоспомените и за старата градска песен. Звучат някои от най-любимите шлагерни хитове.
• За 5-ото издание на Фестивала на занаятите в Добрич разказва Пепа Рабашева - един от главните организатори на събитието.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
Актрисата Даниела Ганчева изпълнява текстове на Тери Пратчет.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водещ: Цветана Тончева
Септември ще бъде май… На 15 септември предлагаме пълен запис на историческо събитие от света на класиката. На 9 май 2024 г. във "Валдбюне" - Горската сцена в берлинския  Олимпиапарк, Рикардо Мути дирижира първия в историята концерт на Виенската филхармония във "Валдбюне". Мястото е уникално! Разположен всред гора, театърът Waldbühne в Берлин е впечатляваща сцена за концерти на открито, подходяща за всички жанрове. Счита се за една от най-красивите открити сцени в света, с повече от 20 000 места. От 60-те години на миналия век рок групи като Rolling Stones свирят на открито във Waldbühne. Следват огромно количество изяви на най-големите световни звезди, като Доминго, Кауфман, Нетребко или Вилясон, но от всички класически състави (съвсем естествено) най-често на "Валдбюне" гостува Берлинската  филхармония. Благодарение на Еврорадио почитателите на изисканата класика имат възможността да чуят първата изява във "Валдбюне" на Виенската филхармония, дирижирана от великия Рикардо Мути, а програмата, посветена на Деня на Европа, е съставена от класически европейски хитове от италиански, френски, германски, испански, норвежки и чешки композитори с бляскав финал от великия австриец Йохан Щраус-син.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Ифигения в Таврида" от Йохан Волфганг Гьоте
Премиера

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
Водещ: Магдалена Гигова
• Магдалена Гигова за Киргизстан, страната на планината Тян Шан с няколко седемхилядни върха, за второто по големина безотточно езеро след Титикака - Исък кул, за реките, идващи от глетчери, от които може да се пие вода без страх.
• Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие за новия адрес на центъра и местата за отдих около македонската столица.
• Крикор Асланян за Каньона на антилопата в щата Аризона в САЩ, природен феномен известен и с това, че в определено време от денонощието през процепи проникват вертикални слънчеви лъчи, които се заснемат идеално и кадрите изглеждат като майсторски обработени с фотошоп.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихотворения на актьора Вели Чаушев, чийто 90-ти рожден ден отбелязахме през седмицата.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
Документален запис от спектакъла с публика пред драматично-куклен театър "Иван Димов" в Хасково.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
Водещ: Таня Димова
Киното в света на инфлуенсърите - как седмото изкуство се адаптира към темата за живота в социалните мрежи? Разговор с актьора Ивайло Захариев, режисьора Джереми Минюѝ и продуцентката Моника Велкова по повод новия американски филм с българско участие Top floor.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
Водещ: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Джон Хендрикс, "Манхатън Трансфър", ФСБ, Саймън и Гарфанкъл, Ричард Пейдж, Стийв Джордж, Доналд Фейгън и  Томас Долби.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Водещ: Ивета Грънчарова
На 12 септември Владимир Спиваков отпразнува 80-ия си рожден ден.
Повод да си припомним някои от записите на прочутия руски цигулар и диригент с творби от Вивалди, Шостакович, Моцарт, Арво Пярт и Брамс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20