Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
Водещ: Цветан Цветанов
Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други удивителни представители на тази сцена и интервюта, в които разказваме историята на легендарния лейбъл.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор, латино и латинорок от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кинче Вълчева, Николай Гурбанов, Ивелина Савова, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 2 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Петлето, папата и Рим" от Звезда Лачева

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
Изнесено предаване на живо от Частно средно училище "Космос", село Осоица, община Горна Малина
• "Да съживиш училище, за да съживиш местната общност" – Как чрез различни образователни подходи децата се възпитават в любов към знанието, свободата и околния свят. Разговор с Татяна Захариева, творчески директор и съосновател.
• Поглед към миналото, но с визионерски устрем в бъдещето. Историята на училището и село Осоица. Разговор с Янка Тодорова, председател на читалище "Никола К.Савов-1922 г."
• Да посяваш семена, за да развиваш добродетели. Разговор с Михаела Танева, учител по земеделие, водещ социално-емоционални занятия.
От пиар експерт до учител – история за откривателствата на един педагог. Разговор с Мария Маркова, преоткрила себе си в учителската професия, бивш член на УС на БНР.
• Разговорът: Как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят. Разговор с детския учител Раул Бумб от Румъния, с Ирения Васкес от Хавана, Куба, с Жужана Ерен от Унгария и превод от Елена Дукова, българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в България.
• Епизод от подкаст поредицата "Поколението Z": Развива ли училището необходимите умения за бъдещото утре.

от 10.05 до 11.00 часа
Tерра Култура
Водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Първият учебен ден и таралежите – на добър час през новата учебна година!
• Културен отпечатък: Два дни до края на изложбата на Деян Янев "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" или кой печели в битката за власт между архетипите на кокаина, алкохола и балона в Триптих "Химически реалности" – разговор с автора Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир.
• Културен код: "Тайният оркестър" в предвкусване на голямото българско турне – първа спирка в Античен театър Пловдив на 28 септември с авторски концерт -спектакъл на Георги Черкин – повече за оркестъра, мечтите и таланта, разказва диригентът Николай Стоев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Водещ: Цвети Бахариева
• Флейтистът, композитор и педагог Борислав Ясенов представя новия си, четвърти поред албум, озаглавен "Отново в играта". Разговор с музиканта.
• Нови продукции:  Wildflowers Vol. 1 на вокалиста и автор Кърт Елинг и пианиста и композитор Съливан Фортнър.
• Нови записи на Бет Харт, Джазмия Хорн…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
• Оперно-театралната приказка "Красива птичка с цвят зелен" по Карло Гоци гостува на сцената на НМТ "Стефан Македонски” - разговор с режисьорката Анастасия Събева.
• Любомира Петева представя стихосбирката си "Дъщеря на баща си”.
• Младежкият театър открива новия сезон, с който ще отбележи своите 80 години, със спектакъла "Чарли в открито море" - разговор с режисьора Пламен Марков.
• Независимата музикална асоциация Samodiva отбелязва началото си с двудневен фестивал - разговор с организаторите на Самодива Фест Симеон Николов и Георги Линев.
• Със серия от изложби Пловдив отбелязва 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Мария Вълчанова
Изпълнения на Емилия Барановска, виолончело.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• Отново в час - децата със СДВХ
Разговаряме за проблемите, с които се сблъскват учителите и родителите на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност; за подхода в работата с тези деца, както и за опита и практиките у нас и по света. Гост в студиото е Ася  Стоянова – председател на Сдружение "Нетипичен ум – СДВХ" и експерт от дирекция "Приобщаващо образование" на МОН. Разговор и с университетския преподавател Калоян Дамянов – директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град.
• Читалище "Луи Брайл" с първата адаптирана на Брайл граматика по английски език.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Петра Талева
Танцът на иглата: Ритъмът на тайните
Защо подредбата на фигурите във везмото следва определен ритъм? От какво се определя той? Ще се върнем назад във времето, за да стигнем до ритъма в смяната на сезоните, месеците, дните. Как административните реформи в календарите на Изток променят ритъма на "танцуващите” цветове и орнаменти? Как шевицата "потропва” в семейните истории, които следват големите обществени промени? Защо този, станал днес тайнствен език на везмото, някога е имал значение дори на билет за пътуване във времето и пространството? В този ритъм ни водят майсторите на везмо Антоанета Толтукова, Мария Панева,  Илиянна Косева, както и изследователката Ирен Ямами.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Лъжи и заблуди във виртуалната среда – разговор с д-р Стефан Марков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за новото му изследване "Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Стоянова
• Иванка Петрова представя II Национален фолклорен фестивал "С песните на Атанас Панайотов".
• Каталина Петрова с подробности за Х Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен".
• Галина Гавраилова разказва за XIV Международен фолклорен фестивал "Море от ритми".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Антония Барулова
Концерт от Копенхаген. Свири Датският национален СО с диригент Василий Петренко и солистка Катриона Морисън - мецосопран. В програмата: Алма Малер – песни; Густав Малер – Симфония № 5 в до диез минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Радослав Чичев
Поетът и пътешественик Роберт Леви. Как животът може да се превърне в творчество и защо историята губи своите очертания в неговата поезия. Новата му книга "Симфония Рейн – Майн – Дунав" заедно с фотографката Елена Калева.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
Водещ: Сибила Лилова
Перкусионистът Тони Уилямс освен инструменталист е композитор и бенд лидер. Изключително талантлив музикант, който някак си остава в сянката на големите джазмени, с което не само свири, но и лично ги кани в своите проекти. Тони Уилямс е сред най-младите реформатори в джаза, които предизвикват новата рок пулсация в края на 60-те години на миналия век. Боготворят го единствено барабанистите, които благодарение на него са открили новите пространства в джаза.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57

Вторник, 15 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 31 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са, както обикновено, посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 14.10.24 в 08:25

Понеделник, 14 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 30 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов "Зигфрид: последен дубъл" – предаване, посветено на отишлия си този месец френски режисьор, композитор и авангарден джаз музикант Зигфрид Дебребан (1973-2024),..

публикувано на 13.10.24 в 08:30

Неделя, 13 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Женитба" от Н. В. Гогол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова "Изгрев" гостува на учебното стопанство с..

публикувано на 12.10.24 в 08:35