Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

| обновено на 16.09.24 в 12:18
Снимка: tourism.gornamalina.bg

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица. Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото.

Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от архитекти, учили в Италия, беше реставрирана, тя отново отвори врати като учебно заведение. Сега то се радва на международно признание, получавайки статут на Cambridge International School (Международно училище Кеймбридж), което дава на учениците възможност за обучение по световни стандарти.

Мария Маркова, бивш член на Управителния съвет на Българското национално радио, сподели в изнесеното студио за своето ново призвание и какво я е довело до преоткриването на смисъла в учителската професия. Промяната в нейния професионален път от високите постове в медиите към класната стая е свързана с усещането за необходимост и търсене на нови начини да бъде полезна.


"Усещам отново тази полезност, която с течение на времето, дали поради рутината, човек губи",  каза тя, подчертавайки важността на чувството за значимост в ежедневието. За Маркова това усещане, че помага на другите, се е завърнало с пълна сила в класната стая, след като в определен момент от своята кариера е стигнала до пореден кръстопът – ситуация, пред която всички се изправяме в живота.

"Още на входа разбрах, че това е моето място,“ споделя тя за своята първа стъпка в новото поприще. "Щастлива съм, че и те ме припознаха като техния човек." Преоткриването на професионалния път за Маркова идва с осъзнаването на собствените ѝ възможности и граници, което тя приписва на житейския опит и мъдростта, която идва с годините. "В годините, на които съм, човек вече знае какво може, къде трябва да опита и къде да се въздържи."

За Мария този процес не е свързан с предизвикателства или изпитания, а с откриване на себе си и на мястото, където може да приложи своите умения и опит по най-добрия начин. "Затова го наричам откривателство – знаеш какво можеш. Не предизвикваш себе си, не се пробваш, не опитваш",  добавя тя, с убеждение, че понякога не е необходимо да се впускаш в нови предизвикателства, а да откриеш мястото, където най-добре можеш да допринесеш.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46

Първият учебен ден в Осоица: Учебният звънец звучи с народна песен

На живо от живописното село Осоица, община Горна Малина, честитим първия учебен ден на всички учители, ученици и родители. Училището винаги е било сърцето на всяка общност, мястото, което изгражда и обединява културните и социални връзки между хората", споделя Татяна Захариева, творчески директор и съосновател на училище "Космос". Тя ни..

обновено на 16.09.24 в 09:11

Кръстът между вярата, надеждата и любовта

На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. А на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра,..

публикувано на 15.09.24 в 09:30