Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 22 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Редактор: Весел Цанков
Избрано от "Голямата къща на смешните хора" – спектакъл с публика в Хасково и концерт "Златният кос".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Дечев, Надка Караджова, Васил и Игнат Виденови, Стоян Величков, Галя Петрова-Киркова, Димитър Рекалов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
Старозагорският фермерски пазар съществува от вече почти две години, а в началото немалко хора са мислили, че събитието няма да оцелее. Организаторката Кремена Стефанова разказва за каузата и независимостта, за промяната и за възможността производителите да бъдат окуражени да предлагат продукцията си, а потребителите да ги очакват с нетърпение за всеки следващ пазар.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Денят на независимостта. Какво трябва да знаем за него?
Анкета с децата от 125 СУ "Боян Пенев".
• Детското участие на фестивала "Пирин фолк". Репортаж с участниците от Сандански.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• Трудът благословен от Бога и независимостта.
Осъществяването на необикновения риболов, за който се говори в евангелското четиво, в 1-ата неделя след Кръстовден се показва, че съдбата на всеки човек, от простия рибар до великия цар, е в ръцете на Бога. Там, където се изчерпват човешките възможности, се открива безкрайният простор на Божието могъщество. Случилото се със Симон става понякога и със самите нас, но ние не се замисляме над това. Всеки в даден момент от живота си изпада в безизходно положение, когато не помагат нито знания, нито житейски опит, нито богатство. Тогава човек губи вяра във всичко и във всички, дори понякога и в Бога, което е опасен грях. В такива критични ситуации нещата често сякаш се подреждат от само себе си, но това не става без Божията намеса. Разбира се, никой не бива да очаква всеки ден чудеса от Бога и скръстил ръце да чака Той да му нареди живота. Човек е длъжен да напряга силите си и да се стреми да се справя със заобикалящите го проблеми, но никога не бива да забравя, че той кове съдбата си, а Бог поставя наковалнята. Докато ние държим чука, Промислителната Божия десница направлява нашите удари. Случилото се със св. ап. Петър е жив пример за това. Рибата през цялото време е била в Генисеретското езеро, но Господ насочва рибаря къде да хвърли мрежата си, за да я улови. Разговор с иконом Николай Нешков, председател на старинния храм "Св. Николай Чудотворец" в София.
• Християнска поезия: стихотворението "Аз вярвам" от Христо Борина, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.00 до 9.30 часа
Тийн тайм
Водещ: Верен Пумпалов
• Предаването е посветено на Ръдиърт Киплинг, познат на децата от "Маугли" и "Книга за джунглата". Но вече сме тийнове и ще запознаем приятелите с гениалната поема "Ако".
• Гост: Леда Паташева – фотограф, художник, творец, говорим точно преди излизането на новата ѝ книга Carpe Diem с фотографии от Рим.
• Насилието над децата – разпознаваме ли го, съществува, как се справяме.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Даниел Ненчев
Независимостта на България е исторически, идентификационен и културо-определящ акт. Как днес обаче бихме могли да мислим понятието "Независимост на България"? Какви са отношенията между представата ни за независимост и желанието ни да бъдем част от големи и важни съюзи между държави, като НАТО и ЕС? Независимостта обсъждаме с историците - проф. Веселин Методиев от НБУ, Емил Джасим, преподавател и философаия, и журналист Тони Николов, гл. редактор на "Култура".

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Ивайло Маджаров  
• Разговаряме с певицата Фанка Койнарова за Младен Койнаров и родопската песен.
• Димо Александров разказва за второто издание на фестивала "Нощ на хоровете" в град Варна.
• Георги Андреев отправя покана за предстоящия концерт на НФА "Филип Кутев" – "Ела се вие, превива".
• Музикален поздрав към пиринската певица Мария Томова в деня на нейния празник.
• Петя Иванова представя фестивала "Горнооряховско гърне" и дава подробности за първото издание.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – Дамско парти
Водещ: Нина Божидарова
Актрисата Линда Русева чете текстове на Блага Димитрова, Джером К. Джеръм и Станислав Стратиев.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водещ: Цветана Тончева
Деня на българската независимост честваме с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на Неделния следобед е изцяло посветено на великолепната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден педагог и изключителен човек – Райна Кабаиванска. Неотдавна на родния книжен пазар се появи ново издание, посветено на Кабаиванска и озаглавено "Весталка на операта". В студиото гостува младият автор – тенорът Ангел Антонов, солист на Националния оперен театър в София и страстен почитател на Кабаиванска - още от ученическите си години. Изданието интригува още с красивата снимка на корицата, но съдържанието съвсем не е за пренебрегване. Книгата не е поредната банална биография, изпъстрена с дати, премиери, постановки, партньори, диригенти и съответните цитати от възторжени рецензии в реномирани световни издания. Ангел Антонов предлага увлекателен и вдъхновен текст, посветен на вокалното и актьорско майсторство на голямата певица. Звучат записи от Златния фонд на БНР – Райна Кабаиванска в прочутите си роли, представени в звездни спектакли от България, Италия и САЩ.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Кланица" от Славомир Мрожек

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
Водещ: Магдалена Гигова
• Мохамед Елкатам за Салала в Оман като нова туристическа посока за българите – обичаи, природа, храна, отношение към гостите, местни забележителности и приключенски туризъм.
• Аднан Алиев, бивш олимпийски състезател по кану-каяк за пътешествията си до Южна Корея, Мианмар, Узбекистан.
• Магдалена Гигова за пазарите в столицата на Киргизстан – Бишкек. Ош базар е на повече от три хиляди години, а по улиците около Ортосой всяка събота има битпазар със стоки от съветско време.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Симеон Викторов, чийто рожден ден отбелязахме наскоро.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – законопроектът за поставяне на вендинг машини за продажба на лекарства.
• "Вопли от интернета" – приключваме лятото.
• "Поздрави се сам" – актьорите Вълчо Камарашев и Желяз Дренчев, поетите Христо Смирненски и Гриша Трифонов, писателите Михаил Вешим, Валери Какачев и Димитрина Желязкова, чиито рождени дни отбелязахме през седмицата.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
Водещ: Таня Димова
Независимо за киното – разговор за изборите, които кинотворците правят в един зависим свят, с режисьорката Яна Титова, член на журито за пълнометражно кино на 42-та "Златна роза", и с актьора и продуцент Алек Алексиев, който се завърна от Украйна и ще вземе участие в "Общата молитва за мир" във Варна, която ще се проведе едновременно на четирите континента.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
Водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат песенни стихове от адвокат Димитър Вълчев, Пийт Хем, Майкъл Болтън, Гриша Трифонов, Гай Флечър, Брус Хорнсби, Доналд Фейгън и Пол Уилиамс.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Водещ: Валерия Христова
Музикалната вечер е посветена на изпълнителското майсторство на легендарния цигулар Руджеро Ричи.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25