Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературният конкурс на "Алеф" провокира младите за осъзнато бъдеще през минало

Едно пътуване в Полша в компанията на младите победители от тазгодишния конкурс на центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", Бургас променя много гледни точки. Провокация към младите да бъдат по-разумни и отговорни, исторически и човешки ангажирани. Това представлява ежегодния литературен конкурс на центъра, който вече се е превърнал и в мисия.

Сдружението е доброволна, демократична обществена и самоуправляваща се организация и носи името на първата буква в еврейската азбука. То си поставя за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да развива културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности. Повече за целите, младите и конкурса на "Алеф" разказва Алберта Леон Алкалай, председател на центъра.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Американски триптих": Литературен поглед към емигрантската съдба

В "Разговорът" ни гостува Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Тя е автор, който от години не живее в България, но въпреки това поддържа силна духовна връзка с родината си. Последната ѝ книга, "Американски триптих", е посветена на темата за емиграцията и разглежда живота на няколко поколения..

обновено на 15.10.24 в 12:20

"Не се обличай за вечеря" в Казанлъшкия театър

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си, гласи позната поговорка. Навярно Марк Камолети е напълно наясно с нея, защото пиесата му "Не се обличай за вечеря" сякаш следва този принцип. В нея персонажите като че ли за да объркат всичко и да въвлекат публиката в разказаната ситуация, правят точно каквото са си намислили. В..

публикувано на 15.10.24 в 12:11

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04

Конкурсът "Бодлите на таралежите" открива новите литературни надежди на България

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" се разгледа тазгодишното издание на ученическия литературен конкурс "Бодлите на таралежите", който отличава най-добрите млади пера в България. Специален гост в ефира беше социологът Кънчо Стойчев, който е и председател на фондация "Братя Мормареви". Той разказа за 18-то поредно издание на..

обновено на 15.10.24 в 09:46

"50 години по-късно" – юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" при НХА

Националната художествена академия представя юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" – "50 години по-късно" в галерия "Академия". Експозицията включва проекти за рекламни пана и пластики, рекламни витрини, рекламно-експозиционни щандове, проекти за търговско-промишлени изложения, за търговско-рекламни пространства, изложбени..

публикувано на 15.10.24 в 08:00